На Луцькому спиртогорілчаному комбінаті цього року розпочнуть виробництво горілки під новою торговою маркою, яку експортуватимуть до Німеччини та Сербії. Про це повідомив виконувач обов’язків директора ДП «Укрспирт» Роман Іванюк (на знімку) під час зустрічі з колективом підприємства.

На жаль, минулий рік для Луцького СГК був невдалим. Підприємство більше простоювало, ніж працювало. Зокрема, коефіцієнт використання потужностей з виробництва спирту становив усього 11 відсотків, горілки — 2,8 відсотка. У 2013-му комбінат не працював узагалі, а торік — лише 34 дні.

Всі біди для підприємства, яке діяло ще з 1946 року, розпочалися в серпні 2011-го, коли його приєднали до «Укрспирту», зробивши замість повноцінної юридичної особи лише структурним підрозділом державного підприємства. Так реалізовувався план «сім’ї» зосередити спиртове і горілчане виробництво країни в одних руках.

Для комбінату подібна реорганізація мала фатальні наслідки. Вже в 2012 році воно припинило випуск спирту, що виготовлявся винятково із зерна і був одним з найкращих в Україні. Підприємство, яке в 2010 році принесло до бюджету області 62,5 мільйона гривень, фактично перестало існувати. Обласна влада, попри протести місцевої громади, ніяк не могла вплинути на цей процес, бо ним керувала «сім’я» колишнього президента.

І ось нарешті в Луцького СГК з’явився шанс знову запрацювати з повною віддачею. Щоправда, зробити це буде нелегко. Втрачені ринки збуту, на складах немає жодної тонни зерна, зате чимало боргів перед партнерами.

Виконувач обов’язків директора ДП «Укрспирт» Роман Іванюк (до речі, уродженець Луцька) під час зустрічі з трудовим колективом пообіцяв свою підтримку підприємству. Насамперед буде зроблено крок з освоєння внутрішнього ринку, також є хороші перспективи з експорту волинської горілки до Німеччини, Сербії, а згодом — до Туркменістану, Казахстану, Азербайджану.

Тож є певні зміни на краще. Щоправда, оптимізму волинянам не додає той факт, що і сьогодні спиртогорілчаний комбінат залишається не юридичною особою і носить досить дивну назву, яка ніяк не приживається в області: Луцьке місце провадження діяльності ДП «Укрспирт». Депутати Луцької міськради звернулися до Мінагрополітики, щоб повернули підприємству статус юридичної особи і назву ДП «Луцький спиртогорілчаний комбінат». Утім питання поки що не вирішується.

Виступаючи у Луцьку, Роман Іванюк зауважив, що ДП «Укрспирт» — стратегічне підприємство, завданням якого є зацікавити інвесторів для подальшої співпраці.

— З 41 заводу галузі нині в Україні працюють 5, — зауважив він. — Днями в роботу включаться ще два заводи. В березні плануємо, що працюватимуть 8—9 заводів, у тому числі й Луцький СГК.

Керівник галузі запевнив колектив Луцького СГК, що всі робочі місця будуть збережені, а зарплати виплачуватимуть і надалі без жодних затримок та в повному обсязі.

В області сподіваються, що підприємство, яке стабільно працювало понад шість десятиріч, зуміє відродити свою колишню славу.

Волинська область.                          

Фото автора.