Коли вперше почула про реорганізацію Рівненського обласного ендокринологічного диспансеру, то подумала, що хтось із впливових товстосумів спокусився на його приміщення по вулиці Курчатова, 6. І все ж, відкинувши емоції, спробувала розібратися, що все-таки влада вкладає у процес «реорганізація диспансеру». Найголовніше було з’ясувати: чи поліпшаться умови для лікування хворих на цукровий діабет після цього; чи буде працевлаштований медичний персонал ендокринологічного диспансеру; і, зрештою, що буде у приміщенні по вулиці Курчатова,6 після «переселення» диспансеру.

Відповідь на два перші запитання отримала на засіданні постійної комісії Рівненської обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства, яку очолює заслужений лікар України професор Юрій Семенюк. До складу комісії входять авторитетні в області депутати-медики, з досвідом організаторської та керівної роботи у медичній галузі, отож можуть дати правильні рекомендації щодо доцільності такої реорганізації.

— Рівненський обласний ендокринологічний диспансер розміщений у пристосованому приміщенні — свого часу тут був гуртожиток тракторного заводу, — розповідає запрошений на засідання профільної комісії начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА, депутат обласної ради Віталій Бойко. — Поліклініку потіснили приватники, які приватизували частину першого поверху під аптеку, кафе і магазин. Тут немає ліфтів, території для прогулянок хворих. По вулиці Курчатова інтенсивний рух транспорту, тож хворі дихають чадним газом. Немає в диспансері й реанімації — є тільки палата інтенсивної терапії. Щоб проконсультуватись з вузькопрофільними лікарями, хворих направляють або в обласну лікарню, або ж в діагностичний центр, що дуже незручно людям.

На мій запит в регіональне відділення Фонду держмайна у Рівненській області повідомили, що у 2004 році власником 81,3 кв. м першого поверху та 103,3 кв. м підвального приміщення у споруді по вулиці Курчатова,6 стала Вікторія Гурська — дружина головного лікаря Рівненського обласного ендокринологічного диспансеру Анатолія Гурського.

— Тим часом тільки на п’ятдесят відсотків використовуються площі диспансеру радіаційного захисту населення, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС, — продовжує Віталій Бойко. — Тож тут було б доцільно, на мою думку, створити ендокринологічне відділення для лікування дорослих. А дитяче ендокринологічне відділення на двадцять місць (стільки їх у нині діючому ендокринологічному диспансері. — Авт.) пропоную створити в обласній дитячій лікарні, де є вільні площі. У згаданих лікувальних закладах є належна потужна медична база для надання кращої медичної допомоги хворим на цукровий діабет, є вузькопрофільні фахівці. Адже цукровий діабет часто, на жаль, «один не ходить».

Згодна із запропонованою реорганізацією і Рівненська обласна асоціація із захисту громадян, хворих на цукровий діабет «Діабетик», що свідчить із листа, адресованого голові Рівненської ОДА Василю Берташу та голові постійної комісії Рівненської обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Юрію Семенюку. У листі також йдеться про те, що ще у 2002 році, коли на Рівненщині було 17,8 тисячі хворих на цукровий діабет (нині їх понад 28 тисяч. — Авт.) асоціація зверталася у високі столичні інстанції з проханням виділити кошти для будівництва нового ендокринологічного диспансеру, однак — марно. Тож створення потужного ендокринологічного відділення із збереженням кількості місць для хворих у диспансері радіаційного захисту, як це пропонує обласна влада, асоціацію «Діабетик» цілком влаштовує, оскільки там кращі умови для лікування хворих.

— Усі медсестри та лікарі, які працюють в обласному ендокринологічному диспансері, матимуть роботу в новостворених відділеннях, — пообіцяв Віталій Бойко. — Щоправда, не буде посади головного лікаря, доведеться скоротити штат бухгалтерії та господарського відділу.

За попередніми підрахунками, реорганізація ендокринологічного диспансеру дасть змогу бюджету щороку тільки на комунальних послугах економити мільйон гривень.

А ось щодо «долі» приміщення по вулиці Курчатова,6, то, за словами керівника обласної медицини, на частині неприватизованого першого поверху можна було б розмістити медико-соціальну експертну комісію, щоб було б зручно людям, які приходять на МСЕК. Бракує навчальних приміщень і у базового Рівненського медичного коледжу. Немає у нас і гуртожитку для лікарів, які приїздять з районів на курси підвищення кваліфікації, каже Віталій Бойко.

Однак перед тим, як ділити шкуру невбитого ведмедя, Рівненська ОДА, якій обласна рада делегувала повноваження розпоряджатися майном територіальної громади області, має клопотати перед Фондом держ-майна про передачу приміщення по вулиці Курчатова, 6 з державної в обласну комунальну власність. А оскільки це приміщення має ще й статус гуртожитку, то питання щодо переведення його в інший статус, схоже, потребуватиме часу. А те, що нещодавно прийняті парламентом законодавчі акти забороняють передачу гуртожитків в оренду для використання їх з іншою, крім житла, метою, — ще один аргумент на користь необхідності провести реорганізацію. Адже, як правильно зауважив на засіданні профільної постійної комісії облради Юрій Семенюк, гуртожиток по вулиці Курчатова, 6 використовується не як житло, чого вимагає законодавство, а в інших цілях. Тому будь-якої хвилини може постати питання про розірвання договору оренди, і обласний ендокринологічний диспансер залишиться без приміщення. Тож якщо з’явилась можливість переселити його у хороше приміщення диспансеру радіаційного захисту, її потрібно використати.

Сподіваюсь, з реорганізацією обласного ендокринологічного диспансеру все буде гаразд: що влада дотримає слова і збереже всі місця для хворих на цукровий діабет, кількість яких, на жаль, з кожним роком збільшується, що лікуватимуть їх у ліпших, ніж нині, умовах.

Проте у частині приватизованого приміщення нинішнього ендокринологічного диспансеру, тобто на першому поверсі лікувального закладу, діє кафе, де допізна торгують спиртними напоями. Цікаво, чи думала про пацієнтів диспансеру міська влада Рівного, даючи дозвіл на розміщення такої торговельної точки в лікувальному закладі, та ще й із таким пізнім (до 23-ї години) розкладом роботи?

 

Рівне.

Фото автора.

Голова постійної комісії облради Юрій Семенюк.

Начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Віталій Бойко.