Ворошиловський районний суд Донецька у середу розглядав справу із закриття української школи № 111. Мати двох дітей Ірина Круглова оскаржує рішення міськради про ліквідацію навчального закладу. Оскільки суд не виніс рішення до 1 вересня, то у школі, яка підпадала під «оптимізацію», розпочався навчальний рік.

«Випускні класи почали отримувати підручники, наповнюваність класів збільшується. Зі школи, до якої нас збиралися переводити, приходять діти. Цього місяця вже четверо прийшли. Батьки кажуть, що в іншій школі дуже багато грошей збирають. Учні вже налаштовані на те, що навчальному процесові ніщо не завадить. Міська рада внесла зміни до рішення, прийнятого 15 квітня цього року: тепер у документі немає дати, коли саме має бути закрита школа № 111. Батьки та вчителі, які прийшли на судове засідання, збираються довести, що думку громадськості під час обговорення проекту рішення не було взагалі враховано. «Нас навіть не запрошували на засідання комісії, створеної в районі», — поскаржилися батьки.

Представник міської ради Костянтин Степанов наполягав на тому, що всі необхідні документи були розглянуті на попередніх судових засіданнях. «Ми розглядаємо рішення міської ради, а не районної. Тому немає потреби викликати тих осіб, які були членами районної комісії», — зазначив представник відповідача.

Проте суд задовольнив клопотання позивача та постановив викликати на наступне судове засідання як свідків голову постійної комісії міської ради Асю Горшкову, заступника міського голови — начальника міського управління освіти Валентина Лактіонова, колишнього начальника Петровського районного управління освіти Ларису Фофанову, а також двох представників районної комісії, яка готувала обґрунтування необхідності ліквідації школи. На думку представників позивача, із документів не зрозуміло, чому потрібно було ліквідувати саме школу № 111. Адже в районі є ще чотири навчальні заклади, де наповнюваність нижча. Крім того, на сайті Міністерства фінансів міститься інформація про те, що на кожного учня в Україні виділяється близько 7 тисяч гривень на рік. Цих коштів вистачило б на утримання всіх 229 учнів школи — одного з найперших українських закладів в обласному центрі.

«Мова навчання, на мою думку, дуже важлива. Тому що зараз уся документація та вища освіта — українською мовою. І якщо дитина вільно володітиме нею, це допоможе їй у майбутньому», — вважає Ірина Круглова.

Під час судового засідання.

Фото автора.