У комітетах Верховної Ради

Комітет з питань соціальної політики та праці заслухав інформацію Рахункової палати про результати аудита ефективності використання коштів державного бюджету України на підготовку кадрів та підвищення кваліфікації для галузі соціального забезпечення та соціального захисту і визнав роботу Мінсоцполітики у цій сфері незадовільною.
За результатами перевірки Рахункова палата зазначила: Мінсоцполітики, маючи у своїй системі розгалужену мережу установ у сфері зайнятості, трудової міграції, соціального захисту населення, в тому числі інвалідів, не забезпечило належних управлінських рішень і узгодженої діяльності з визначення реальних потреб галузі на підготовку фахівців, а також контролю і координування роботи з підвищення їх кваліфікації.
Як наслідок, не досягнуто ефективного використання коштів державного бюджету.
Представник Рахункової палати поінформував членів комітету про те, що на підготовку фахівців і підвищення їх кваліфікації Мінсоцполітики за 2008 — І квартал 2011 року з порушенням вимог законодавства у сфері держзамовлення спрямувало чотирьом навчальним закладам 81,7 млн. грн., не укладаючи державні контракти.
На засіданні комітету також наголошувалося: внаслідок прорахунків у плануванні, неналежного контролю Міністерством фінансової дисципліни навчальних закладів, неприйняття своєчасних управлінських рішень, з порушенням чинного законодавства використано 9631,2 тис. грн. та отримано доходи в сумі 767,7 тис. грн., неефективні видатки становлять 18854,3 тис. гривень. В умовах обмежених фінансових ресурсів допущено збитки державного бюджету в сумі 178,0 тис. грн. та неефективне управління коштами в сумі 2216,5 тис. грн., в т. ч. на капітальне будівництво.
За результатами обговорення комітет рекомендував Кабінету Міністрів розробити та внести на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до статті 10 Закону «Про вищу освіту» в частині повноважень із затвердження зразка документа про післядипломну освіту та унормувати у цьому законі питання обов’язкового надання документа державного зразка у разі проведення підвищення кваліфікації за державним замовленням. Міністерству соціальної політики рекомендується підготувати та внести на затвердження Кабінету Міністрів Концепцію державної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації (післядипломної освіти) працівників соціальних служб.
Ставлення до біженців свідчить про розвиток країни
Голова Комітету у закордонних справах Олег Білорус провів зустріч з регіональним Представником Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців регіонального Представництва в Білорусі, Молдові та Україні Олдріхом Андрисеком.
Олдріх Андрисек поінформував Олега Білоруса про діяльність регіонального представництва в Україні, зазначивши, що діяльність цієї організації полягає у провадженні та координації міжнародних заходів із забезпечення у всесвітньому масштабі захисту біженців та розв’язання проблем біженців, які здійснюються за дорученням Організації Об’єднаних Націй.
Діяльність Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців, за словами регіонального Представника Управління Верховного Комісара ООН, спрямована на забезпечення прав та добробуту біженців, а також створення умов, за яких кожен міг би користуватися правом на притулок, знаходити його в іншій державі та добровільно повертатися на свою батьківщину. «Надаючи біженцям допомогу в поверненні додому чи у поселенні в іншій країні, Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців водночас прагне і знайти довгострокові рішення для їхньої ситуації», — зазначив О. Андрисек.
На зустрічі окрему увагу було також приділено нещодавнім змінам у законодавстві України, що стосуються біженців.
Інформаційне управління Верховної Ради України.