Дозвіл продавати землі сільськогосподарського призначення в Україні може піти на користь багатьом городянам, які успадкували ділянки від рідних і близьких на селі, але не планують їх обробляти, — хоч заробити на продажі можна буде. Однак непоодинокі ситуації, коли землі померлих селян, користуючись їх «бездоглядністю» і невіданням спадкоємців, захоплюють заповзятливі ділки від агробізнесу. Які мало того, що виснажують чужі поля, заощаджуючи на внесенні добрив, так ще й зовсім не мають наміру ні з ким ділитися прибутками від вирощеного.
Так, у селі Кірова Бериславського району Херсонщини заступник директора сільськогосподарського ТОВ від імені півтора десятка померлих односільчан склала фальшиві договори про передачу їхніх паїв площею від 3,43—7,17 гектара в оренду своїй фірмі на десять років.
Працівники ТОВ посіяли соняшник, зібрали врожай і продали його, а керівники фірми гроші привласнили, завдавши спадкоємцям власників паїв більш як 59 тисяч гривень збитків. «Попутно» заступник директора тієї фірми розпорядилася розорати й засіяти насіннями соняшнику ще 87,3 гектара угідь, що значилися тепер уже за державою, — їй теж було завдано збитків на 96,6 тисячі гривень.
Хоча «натхненницю» самозахоплення земель і визнали винною одразу за декількома статтями Кримінального кодексу, районний суд визнав за можливе засудити її лише до трьох років позбавлення волі з випробним терміном, лише зобов’язавши засуджену виплатити відшкодування спадкоємцям захоплених земельних паїв.
Херсонська область.