Пригадуєте, в Екзюпері: «Встань зранку — приведи до ладу свою планету»? Напевно, Київ — це дуже велика планета, бо прибрати сміття скрізь не встигають. Це типова картинка (на знімку) для столичної Шулявки. І таке скупчення мотлоху, паперу та сміття спостерігає кожен, хто виходить з метро на проспект Перемоги. А тим часом у столиці триває... місячник з благоустрою. І закінчується він 28 жовтня. Є шанс, що, нарешті, «зачистять» і цю територію. Адже, за словами начальника Головного управління з благоустрою КМДА Сергія Садового, саме сьогодні мають інспектувати Шевченківський район столиці.

Інспектори з КМДА перевіряють санітарне очищення території, зрізування сухостою у парках та скверах, сміттєзвалища, фасади будинків, освітлення вулиць, дитячі майданчики тощо. Роблять зауваження і на виправлення помилок дають два тижні.

А 28 жовтня, у день фінішу «чистого» місячника, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов проведе підсумкову нараду по районах. Акценти робитимуть на прибиранні вулиць та їх асфальтуванні...

За попереднім рейтингом з благоустрою, повідомив Сергій Садовий, у лідерах — Оболонський, Печерський і Шевченківський райони.

Нещодавно, під час зустрічі з керівниками ЖЕКів  Шевченківського району, голова КМДА пообіцяв нещадно карати за погане прибирання житлових будинків і прибудинкових територій.

— Я буду нещадно карати за неякісне прибирання сміття. У вас є все для того, щоб Київ був чистим, — наголосив чиновник і додав: — Нам непросто далося рішення щодо підвищення квартплати. Хочу наголосити: дуже важливим є питання ефективного використання цих коштів. Ми маємо поліпшити якість надання послуг киянам, — цитує Олександра Попова «Українська правда».

Минулого року були внесені зміни до закону про відходи, згідно з яким впроваджується роздільне збирання сміття. Така схема вже діє у 130 населених пунктах країни. Так, у Києві запроваджено двоконтейнерне сортування: побутові та ресурсоцінні відходи (скло, пластик, папір...). До речі, для столиці закупили 412 нових контейнерів. А ще, нагадує начальник ГУ контролю за благоустроєм КМДА, населення має укласти договори на вивезення сміття. Тих, хто цього не зробить, штрафуватимуть на суму від 340 до 800 грн.

Сергій Садовий повідомив, що була пропозиція заварити всі сміттєпроводи у будинках. Але проти цього категорично виступає МОЗ України. Якщо все-таки піти на цей крок, доведеться встановлювати у побутових кухонних мийках спеціальні подрібнювачі для відходів. При цьому столичний чиновник апелював до американського досвіду...

Фотоетюд Ксенії ЗАМОЖНОЇ.