У столиці триває дводенна Міжнародна конференція «Сучасні тенденції розвитку національних механізмів забезпечення рівності чоловіків та жінок». Подія відбувається в рамках головування України в Комітеті міністрів Ради Європи. Учасники з 15-ти держав — від Швеції до Португалії — дискутують і діляться досвідом, як рівняти права чоловіків та жінок. 

На відкритті учасників конференції вітали віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко та інші посадовці. У своєму виступі пан Тігіпко наголосив, що наше гендерне законодавство відповідає європейським стандартам. Та нині серед народних депутатів тільки 32 жінки (7,4%), тоді як у парламентах ЄС — на рівні 22%. Міністр зауважив: щоб покращити ситуацію, готуються законодавчі ініціативи. Зокрема, документ про квотування місць для жінок у виборчих списках політичних партій.

Проект, який розробляється кілька років, ще не зареєстровано у Верховній Раді. «Голос України» поцікавився у першого заступника міністра соціальної політики Василя Надраги, коли квотування може стати законом. Політик не ризикнув давати прогноз: мовляв, процедура триватиме за регламентом, а деякі законопроекти готуються десятиліттями.

— Сподіваюся, цей документ Верховна Рада опрацює швидше — він не є політичним чи економічним. Проект гуманітарний і відповідає європейським орієнтаціям у частині розвитку України, — зазначив Василь Надрага.

Під час прес-конференції згадали і про колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко — єдину жінку, котра обіймала цю посаду, а нині є засудженою. Чи не дискримінує гендерні цінності судовий процес? Представники ООН, ЄС та українські політики коментували це стримано.

— У контексті демократичного розвитку надзвичайно важливо, щоб в Україні були політики-жінки на такому рівні, — зазначила заступник голови Представництва ЄС в Україні Марія Юрікова. — Щодо нинішніх подій, пов’язаних із її ім’ям, позиція ЄС чітка і зрозуміла: Євросоюз підтримує реформу судової системи в Україні. Суди мають бути незалежні і прозорі. Важко коментувати це питання з погляду гендерної рівності. До Тимошенко ставляться, як до інших політиків, а не як до жінки.

— Як на мене, тут проблема не гендерна, а юридична. Хай юристи вирішують, — сказав Василь Надрага. Політик не виключає і спекуляцій щодо цього судового процесу на гендерному ґрунті.