Україна має стати центральноєвропейським офшором. Про це під час «круглого столу» заявила народний депутат Інна Богословська (фракція Партії регіонів). Вона вважає, що потрібно використовувати вигоди з обох сторін: зони вільної торгівлі з СНД та ЗВТ з ЄС. «Україна має таке геополітичне положення, що повинна шукати компроміс між протилежними політичними векторами. З одного боку — євразійський проект, з другого — Євросоюз, а з третього — новий постреволюційний арабський світ. Країна має одночасно відповісти на ці виклики», — підкреслила парламентарій.
Народний депутат Тарас Чорновіл (депутатська група «Реформи заради майбутнього») зазначив, що Україна має достатньо позитивні узгодження про зону вільної торгівлі з ЄС, адекватний текст договору про асоціацію та не до кінця «спалені мости» з Євросоюзом. «Руїна поки що не остаточна, оскільки ще не зупинено переговорний процес, — зазначив він. — Коли ми йдемо до ЄС, то повинні приймати їхні правила і принципи. Адже в законі про зовнішню і внутрішню політику написано: основне завдання України — це повноцінне членство в ЄС. Тому виставляти якісь додаткові умови — це означає порушувати закон». Народний обранець сказав, що не потрібно тішити себе заявами Європейського Союзу щодо готовності вести переговори. Нині, на жаль, це інерція, яка не підкріплена поштовхом. Т. Чорновіл зауважив, що відбулася кардинальна зміна стереотипів стосовно України за кордоном. Основне тло несприйняття України з боку ЄС — це не тільки справа Юлії Тимошенко, а й повна відсутність судової гілки влади, максимальна концентрація влади в одних руках тощо. Україна, за його словами, можливо, не оцінивши усі політичні чинники, зробила декілька істотних помилок. «Віра в те, що ми Європі більше потрібні, ніж вона нам, привела до шантажу за рахунок певних загравань з Росією. Така гра нечесна щодо обох суб’єктів — Європи й Росії, і вона програшна в обох випадках. Адже спроба шантажувати Європу може обернутися тим, що відбулося з Білоруссю», — підкреслив парламентарій.
Народний депутат Сергій Терьохін (фракція «БЮТ-«Батьківщина») зауважив, що договір про асоціацію з ЄС складається з політичної й міграційної частин та ЗВТ. Тому не можна відривати будь-яку складову від загального договору — буде тільки одна ратифікація в кожній країні—члені ЄС.
Щодо договору про ЗВТ з СНД, то парламентарій підкреслив, що відносини України і Росії базуються на договорі 1993 року, підписаному урядами двох країн. А оскільки Російська Федерація багатосторонній договір 1994 року не парафувала, то з підписанням договору про ЗВТ з СНД виникне правова колізія.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Народні депутати України Тарас Чорновіл і Сергій Терьохін.