Одним із пріоритетів у своїй роботі народний депутат України, перший заступник голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Шершун вважає питання соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, і передусім їх оздоровлення.

— Цим питанням  опікується Міністерство соціальної політики, яке є головним розпорядником коштів, що спрямовуються на ці потреби, — каже народний депутат. — Я з повагою ставлюся до роботи цього міністерства, однак вважаю, що соціальна політика, яку воно проводить стосовно чорнобильців, м’яко кажучи, неефективна. Адже міністерство виконує роль статиста і, як правило, місцевих проблем з Києва не бачить і не може бачити. Для прикладу візьмемо хоча б ситуацію з розподілом путівок на санаторно-оздоровче лікування. Їх виділяють, не звертаючи уваги ні на кількість заяв, ні на медичні рекомендації. У ці санаторії люди їхати не хочуть. Чому? Бо їм пропонують у Криму лікувати органи травлення, а в Трускавці чи Моршині — органи дихання, хоча потрібно навпаки.
Актуальність проблеми з оздоровленням чорнобильців, здоров’я яких з року в рік погіршується, Микола Шершун підтвердив тим, що нині 83 відсотки дітей, які мешкають на забруднених територіях, — хворі.
— З року в рік я порушував питання про виділення коштів на моніторинг забруднених територій і здоров’я людей, які мешкають на них. Щоб ми мали чітку картину, на що передусім спрямовувати державні кошти, — продовжує народний депутат. — Втішає те, що нарешті в проекті бюджету на наступний рік закладено достатньо коштів, щоб провести такий моніторинг у всіх населених пунктах, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС (а таких в Україні близько трьох тисяч).
— Водночас, на жаль, у проекті бюджету на 2012 рік дев’ять «чорнобильських» програм, які були цього року, на наступний зведені в одну. На оздоровлення чорнобильців пропонується виділити лише 413 мільйонів гривень — менше половини від мінімальної потреби, — каже Микола Шершун. — На мою думку, навіть за таких обставин слід подбати про якісне оздоровлення та ефективне використання державних коштів, передавши повноваження з оздоровлення чорнобильців у регіони.
Записала Олександра ЮРКОВА.