Стрибок цін на гречку і дефіцит цієї крупи в магазинах змусив селян Херсонщини міцно замислитися над тим, як домогтися «гречаної незалежності» від постачальників і спекулянтів. У Великолепетиському районі області цю проблему, схоже, вже вирішили раз і назавжди. Місцеві фермери і сільгосппідприємства дружно висадили гречку на п’ятистах гектарах угідь. А одна із цих фірм ще й придбала за 360 тисяч гривень цілий виробничий комплекс, що вже будується в селі Мала Лепетиха, для переробки не тільки гречки, а й ще семи видів необхідних споживачам круп.
«З півтисячі гектарів поля наші фермери розраховували зібрати не менше тисячі тонн гречки. Однак серпнева посуха у період цвітіння цієї рослини відчутно «підкоректувала» наші плани — замість 25—30 центнерів з гектара врожай гречки зменшився до 5 центнерів. Селяни домовилися, що більша частина зібраного піде на насіння, і в наступному році площу під посіви культури буде розширено. 50 тонн, що залишилися, новий комплекс переробить на крупу, та її вистачить, щоб забезпечити потреби в гречці 19 тисяч жителів району до наступного врожаю. Хоча сусідам щось продати, швидше за все, не вийде», — шкодує голова Великолепетиського району Херсонщини Дмитро Папуша.
Аграрії Великої Лепетихи пам’ятають, що за часів Союзу в районі під гречку відводили не п’ятсот, а всі півтори тисячі гектарів. Останніми ж роками зайняті нею площі скорочувалися через низькі ціни на крупу. Однак тепер розпочнеться «зворотний процес», адже на півдні Херсонщини гречка практично не росте, а попит на неї стабільно високий. Тому покупців навіть у межах області у виробників не бракуватиме.
 
Херсонська область.