обговорювали під час «круглого столу» в Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності
За даними ЮНІСЕФ (Дитячий фонд ООН), щороку до тенет торгівлі людьми потрапляють близько 1,2 мільйона дітей. А 80 відсотків проданих дітей стають жертвами сексуальної експлуатації.
Законопроекти про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо статевих зносин з особою, яка не досягла 16-річного віку (№9136), та щодо злочинів проти моральності у сфері статевих стосунків (№9135) мають вирішити цю проблему.
Зокрема, член профільного комітету Віктор Шемчук повідомив, що внесені зміни до статті 155 Кримінального кодексу, де пропонується ввести кримінальну відповідальність за статеві зносини з особою, яка не досягла 16-річного віку.
Народний депутат нагадав: нещодавно Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону щодо протидії торгівлі людьми. Документом пропонується встановити ліцензування діяльності, пов’язаної зі збиранням та розповсюдженням, у тому числі в Інтернеті, інформації про фізичних осіб із метою їх знайомства. Крім того, встановлено адміністративно-правову відповідальність за провадження такої безліцензійної діяльності, що також сприятиме вирішенню вищезгаданих питань.
«Петиція проти торгівлі людьми та молоддю у сексуальних цілях, яку підписали 55 тисяч 736 осіб, — запорука того, що суспільство, в основному молодь, яка ризикує стати сексуально експлуатованою, підтримує наші законодавчі ініціативи», — підкреслив В. Шемчук. Також, за його словами, дуже важливо, що до цієї проблеми небайдужі й громадські організації, зокрема «Ла Страда — Україна», та представники міжнародних організацій. Істерія, піднята в пресі, вважає парламентарій, мала замовний характер та ініціювалася тими людьми, які хочуть і надалі бачити Україну як центр сексуального дозвілля. «Це неприпустимо. Тому робитимемо все можливе, щоб ці питання законодавчо врегулювати, — наголосив народний обранець. — Я сподіваюсь, що цю дорогу ми пройдемо з честю, і ті законодавчі ініціативи, які покликані стати на заваді сексуальному насильству, експлуатації, проституції та порнографії, парламент ухвалить, оскільки вони є затребуваними в суспільстві».
Член парламентського комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Катерина Лук’янова вважає, що законопроекти №9135 і №9136 взаємопов’язані між собою. Один є продовженням іншого. «Перший із них на часі. Тож шукатимемо голоси в парламенті, бо по цьому питанню потрібно вже щось вирішувати», — підкреслила вона.
Що стосується другого проекту, то, за її словами, це питання більше до суспільства, громадських організацій та ЗМІ. Все спрямовано на економічні та інші проблеми, а психологічним і вихованню виділяється мало часу. Запорука успішного суспільства, переконана К. Лук’янова, у розумінні психології, насамперед, дитячої.
Дуже важливо, за її словами, особливо напередодні Євро-2012, щоб законопроект №9136 відповідав рекомендаціям Комітету ООН з прав дитини. «Наша робота є нагальна, негайна, і треба зробити все можливе, щоб цю проблему якнайшвидше вирішити», — зазначила вона.
Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко впевнений: у нас є всі підстави успішно протидіяти і захищати дітей від цього ганебного явища. Є багато ратифікованих міжнародних угод, вітчизняне законодавство щодо захисту прав дитини.