Сьогодні до Києва прибуває місія МВФ. Її візит і переговори з урядом щодо чергової грошової «дози» для України триватимуть до 4 листопада. Нагадаємо: за програмою співпраці з МВФ наша держава має отримати близько 16 мільярдів доларів кредиту. Експерти прогнозують складні перемовини. Україна вже виконала вимоги щодо початку пенсійної реформи. Та лишився ще один не розрубаний вузол: підвищення ціни на газ і тепло для населення. Це одна з основних вимог МВФ і, за словами Голови Нацбанку Сергія Арбузова, «політичне самогубство» для нинішньої влади.
— Підвищення тарифів давно назріло, адже зросли ціни на російський газ. Уряд відтягує це питання, та рано чи пізно його доведеться вирішувати. Якщо тарифи зростуть, шанси уряду на отримання кредиту будуть вищі, ніж 50 відсотків. Якщо уряд на компроміс не піде, шанси будуть нижчі, ніж наполовину, — спрогнозував фінансовий аналітик Ерік Найман на прес-конференції, що відбулася вчора в Києві.
Виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко додав: кредит МВФ — відносно дешевий вихід для України, адже він надається під 3,5 відсотка річних. На міжнародних фінансових ринках такий кредит давався б не менш ніж під 10 відсотків.
— Переговори ускладнюються й тим, що експерти МВФ прийматимуть рішення і за підсумками цього року, і з перспективами наступного. Економічна криза в Європі не вщухає, і міжнародна конкуренція за гроші МВФ зростає. Не факт, що нам дадуть кредит на початку листопада. Ймовірно, ще 3—4 тижні прийматимуть рішення у Вашингтоні й оголосять на початку грудня. Якщо ні, все продовжиться у 2012-му, — вважає спеціаліст.