Сьогодні у більшості клієнтів українських банків досить гостро стоїть питання про надійність обраної ними фінансової установи для заощадження своїх накопичень. Вагомими аргументами, які підтверджують стабільну роботу банку, безсумнівно, залишаються високі оцінки провідних міжнародних рейтингових агентств, успішний багаторічний досвід роботи на банківському ринку, а також участь банку у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб. Про те, чи є співпраця банку з Фондом гарантією надійності такої фінансової установи ми поговорили з експертом Оленою Лук`янчук (на знімку), Операційним директором Альфа-Банку Україна. 
- На сьогодні багато з банків є учасниками Фонду гарантування вкладів. Розкажіть, будь ласка, які переваги дає така співпраця для клієнтів банків.
- На сьогодні в Україні більше 160 банків є учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Важливо розуміти, що такий інструмент як Фонд існує в усіх капіталістичних країнах. Фонд був, в першу чергу, створений для впевненості клієнтів у тому, що в разі можливого банкрутства їх фінансової установи, вони зможуть отримати відшкодування своїх вкладів у сумах, які визначаються згідно законам. Відшкодуванню підлягають усі вклади, розміщені одним вкладником на рахунках в одному або в різних банках. Гарантована сума відшкодування по одному вкладу становить 200 тисяч гривень. У разі прийняття рішення НБУ про відкликання ліцензії та ліквідацію банку, Фонд забезпечує повернення грошей вкладникам таких банків через певні банки-агенти протягом 3-6 місяців.
- А хто може стати банком-агентом ФГВФО і що це означає для фінансової установи? 
- На даний момент регулятором визначено ряд надійних банків, які стали агентами Фонду з виплати вкладів клієнтам проблемних банків, що проходять процедуру ліквідації. Вибір банків-агентів робиться на основі результатів щорічного конкурсного відбору, в процесі якого перевіряється надійність банку, виконання ним економічних нормативів НБУ та лімітів відкритої валютної позиції за останні 12 місяців, розгалуженість мережі відділень та інші показники. Альфа-Банк Україна став один з 11 банків, які успішно пройшли конкурсний відбір. Це, безсумнівно, є гарною ознакою того, що і Фонд, і Національний банк України, як керуючі органи, впевнені в надійності нашого банку. 
- Як давно Альфа-Банк почав працювати в якості банка-агента Фонду? 
- Вже у серпні цього року Альфа-Банк почав виплачувати відшкодування першим вкладникам двох ліквідованих банків - Форуму та Брокбізнесу. На старті проекту від Фонду було отримано суму у розмірі 8,1 млн грн, а загальна кількість клієнтів склала 195. За перші чотири дні виплати компенсацій отримали 102 вкладника, а це 52% від загальної кількості. У результаті Альфа-Банк успішно впорався із завданням повернення вкладів клієнтам двох банків за індивідуальними перерахунками вкладникам. 
- Як на сьогодні виплачуються компенсації вкладникам неплатоспроможних банків в Альфа-Банку? 
- На сьогодні Альфа-Банк виплачує відшкодування вкладникам "Південкомбанку". Тільки за перші три дні до нас звернулося понад 5 тисяч осіб, яким ми виплатили відшкодування у розмірі 462,9 млн грн, а за два тижні - вже більше 1 млрд грн. Обслуговування такого великого потоку клієнтів стало можливим завдяки налагодженим процесам і ексклюзивно розробленому продукту для виплат компенсацій вкладникам ліквідованих банків у вигляді платіжної картки, яка дозволяє миттєво зараховувати грошові кошти клієнта і значно економить час. Вкладники, у свою чергу, мають можливість зняти усю суму депозиту в зручний для них час у будь-якому банкоматі України без комісії. Більш того, в рамках даного продукту передбачено нарахування 13% на залишок по картці. І, звичайно ж, всі вкладники можуть отримати свої компенсації шляхом відкриття рахунку в Альфа-Банку або через відділення, графік роботи яких ми спеціально адаптували під потреби клієнтів.