У церемонії відкриття взяли участь урядовці, віце-президент Російської академії наук, Нобелівський лауреат Жорес Алфьоров, відомі українські та російські вчені, керівники високотехнологічних компаній, зокрема, російської компанії NT-MDT, та вищих наукових закладів України і Росії. Ініціатором створення такого першого в Україні унікального найсучаснішого центру високих технологій виступив колектив науково-виробничого концерну «Наука», на чолі з генеральним директором, професором Сергієм Ларкіним та Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», очолюваний ректором академіком Михайлом Згуровським. На переконання українських і російських учених, відкриття такого центру у Києві значно підвищить можливість серійного виробництва та здешевлення (за рахунок сучасної діагностики) продукції наноелектроніки, а також допоможе створенню нових технологій на теренах України і Росії.
«Справжньою унікальністю першого в Україні новоствореного науково-навчального центру «Наноелектроніка і нанотехнології» є реалізація замкнутого циклу, до чого прагнуть усі світові високотехнологічні компанії: «Підготовка кадрів — наукові дослідження — виробництво, — стверджує один з ініціаторів унікального проекту професор Сергій Ларкін. — А основними напрямами діяльності центру є проведення досліджень та розробок у галузях нанофізики та наноелектроніки, створення конкурентоспроможних на світовому ринку наукових і науково-прикладних результатів, впровадження інноваційної діяльності та забезпечення на цій основі умов здійснення поглибленої підготовки фахівців в галузях нанофізики та наноелектроніки. І тепер Україна стала другою в Європі країною, яка має подібне високотехнологічне обладнання».
Матеріально-технічна база науково-навчального центру утворюється на основі поки що єдиного в Україні нанотехнологічного комплексу НАНОФАБ, розробленого та створеного НВК «Наука» та концерном NT-MDT, у рамках російсько-української науково-дослідної програми «Нанофізика та наноелектроніка» (під керівництвом академіка РАН Ж. І. Алфьорова та академіка НАНУ М. Г. Находкіна). Цей технологічний комплекс складається з високо- та надвисоковакуумних сумісних аналітичних і технологічних модулів, з можливістю їх компонування в єдину технологічну лінію, під конкретний технологічний цикл для вирішення завдань розробки та дрібносерійного виробництва виробів наноелектроніки.
Вл. інф.
На знімку: віце-президент Російської академії наук Жорес Алфьоров, генеральний директор російської компанії NT-MDT Віктор Биков, перший проректор НТУУ КПІ Юрій Якименко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.