Такий лейтмотив прозвучав під час брифінгу Генерального прокурора України Віктора Пшонки перед столичними журналістами.

Уже давно, — сказав він, — повинні відійти в минуле середньовічні методи вибивання зізнань через тортури, катування, приниження людської гідності. А що ж у нас, в Україні?
Генеральний прокурор, крім уже відомих, навів нові жахливі факти нелюдських дій окремих працівників міліції.
23 березня цього року три працівники карного розшуку Харківського обласного управління внутрішніх справ серед білого дня у людному місці безпідставно затримали двох громадян. Ведучи з ними «бесіду», сержант міліції одного з них тричі вдарив по голові. Після цього одягли чоловікам кайданки і доставили в приміщення обласної міліції, де продовжували знущатися дві години. Коли затриманий поскаржився, що йому стало зле, у відповідь одержав ще кілька ударів. Після цього його вивели на вулицю і кинули напризволяще. Побитий самотужки доплентався до лікарні, де за кілька годин помер.
У травні цього року працівники Обухівського райвідділу міліції Київської області без будь-якого оформлення доставили до приміщення райвідділу неповнолітнього, начебто через перебування його в стані сп’яніння. У відділку до нього застосували гумовий кийок, примушували віджиматися на кулаках, присідати, прибирати двір від недопалків. Крім того, вимагали в неповнолітнього 1000 гривень.
Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу стосовно службових осіб і Броварського міського відділу органів внутрішніх справ. Там кілька працівників міліції, перебуваючи у складі слідчо-оперативної групи, переслідували хлопця, при цьому незаконно застосовували проти нього вогнепальну зброю, простреливши йому коліно правої ноги. Проте замість направлення потерпілого до лікарні, 12 годин утримували незаконно в приміщенні міськвідділу та змусили його написати в поясненнях, що поранення отримано під час конфлікту з невідомою особою.
— Незважаючи на наступальність органів прокуратури в цьому питанні, — зауважив Віктор Пшонка, — випадки застосування насильства працівниками правоохоронних органів ще мають поширений характер. Ось тому, вперше за останні десятиріччя, питання катування та іншого жорстокого поводження з людьми з боку працівників міліції було предметом обговорення на розширеному засіданні колегії Генеральної прокуратури України. В ньому взяли участь міністр внутрішніх справ, інші керівники правоохоронних органів, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, представники громадських правозахисних організацій.
Саме внаслідок вжитих органами прокуратури дій активізовано протидію злочинам, скоєним працівниками міліції. Лише цього року до суду надіслано 380 справ про злочини, вчинені цією категорією посадовців. Кожна десята з них (39 кримінальних справ стосовно 77 працівників міліції) — щодо катування та іншого жорстокого поводження з особами при застосуванні незаконних методів слідства та дізнання.
Генеральний прокурор наголосив, що в цій боротьбі його відомство не шукає «стрілочників», як це було заведено донедавна, а дає принципову оцінку посадовцям різних рангів. Так, за невжиття вичерпних заходів реагування на факти наявних порушень конституційних прав громадян органами міліції оголошено догану прокурору міста Києва Анатолію Мельнику та його заступнику.
«Не погоджуюся з надто поблажливою позицією керівництва Міністерства внутрішніх справ щодо оцінки дій столичної міліції. Дотепер жодного з працівників столичного главку не покарано навіть у дисциплінарному порядку», — зазначив Генеральний прокурор.
Віктор Пшонка проінформував учасників зустрічі про розслідування деяких резонансних справ, зокрема, про факти викрадення і торгівлі зброєю тощо.
Вл. інф.