Хмельницька область — поки що єдиний в Україні регіон, де створено альтернативні інтернатам заклади виховання дітей, позбавлених батьківської опіки. Пілотний проект Європейського Союзу та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Розвиток комплексних превентивних послуг для дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які опинились у складних життєвих обставинах» реалізується тут для реформування інтернатної системи державного догляду за дітьми, які залишилися без родинної підтримки, в систему, що забезпечує їхнє виховання в турботливому сімейному середовищі.

Мережа соціальної журналістики запропонувала кореспондентам різних ЗМІ «Прожити один день із сиротою», ставши мешканцем одного з таких унікальних закладів на Хмельниччині. Щоб на власні очі побачити, як це — бути сиротою, жити у прийомних родинах, бути випускником інтернату, бути матір’ю, яка намагається, всупереч обставинам, зберегти родину. Відчути, чи є прогрес у реформуванні чинної інтернатної системи.

Під час туру журналісти відвідали, зокрема, Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини «Берізка». Тут лікарі і вихователі працюють з малюками з особливими потребами. А старші мешканці державного закладу «Хмельницький обласний соціальний центр матері та дитини», що в селищі міського типу Чорний Острів, нагодували гостей вечерею, яку приготували власноруч. Тут живуть матері з дітьми, які через насилля в родині чи інші життєві обставини залишилися без даху над головою. І соціальний центр замінив їм на певний час рідний дім. До речі, в меню були навіть пельмені.

Та хоч би які гарні були вихователі в інтернатах та будинках дитини, які світлі та облаштовані кімнати та подвір’я у соціальних центрах, ніщо й ніколи не замінить малюкові батьківську любов та затишок рідного дому.

На знімку: фахівці Хмельницького обласного спеціалізованого будинку дитини «Берізка» займаються пісочною анімацією з малюками з особливими потребами.

Готується смачна вечеря для гостей соціального центру.

Ніщо не замінить тепло маминих рук.

У таких затишних кімнатах живуть мами і малюки, які через життєві обставини залишися без домівки.

У Хмельницькому обласному соціальному центрі матері та дитини є де пелюшки просушити та з малюками погуляти.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.