Вечірнє засідання 20 жовтня
У четвер парламент розглянув проект держбюджету України на 2012 рік та 248-ма голосами схвалив постанову про бюджетні висновки Верховної Ради. За цим документом Кабінету Міністрів доручається доопрацювати цей законопроект відповідно до бюджетних висновків Верховної Ради та у двотижневий строк подати його на розгляд парламенту.
Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій Баранов, пропонуючи народним депутатам схвалити проект постанови про висновки та пропозиції до проекту закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік», зазначив, що робоча група з підготовки цього документа до першого читання провела зустрічі з представниками Міністерства фінансів, Рахункової палати, Державної податкової служби, Державної митної служби, Національного банку, Фонду державного майна, Державної фінансової інспекції, головних розпорядників коштів державного бюджету та органів місцевого самоврядування, метою яких було отримання інформації щодо реалістичності закладених до кошторису показників.
Наприклад, у проекті держбюджету закладено 10 мільярдів гривень надходжень від приватизації, але досі навіть не подано програми приватизації.
Якщо ж вести мову про витратну частину бюджету, то, за словами В. Баранова, більшість головних розпорядників коштів наголошували на недостатності фінансових ресурсів. Особливо гостро стоїть питання реформування у сфері соціального захисту. Тож голова комітету вважає, що настав час проявити політичну волю щодо переходу до адресної соціальної допомоги та поступової монетизації соціальних пільг з упорядкуванням отримувачів таких пільг. Вкрай проблемними є й питання забезпечення фінансовим підгрунтям делегованих місцевому самоврядуванню повноважень та житлово-комунального господарства.
Оцінюючи подані понад дві тисячі пропозицій від народних депутатів і парламентських комітетів, В. Баранов зазначив, що для їх врахування потрібно близько 386 мільярдів гривень. Тож бюджетний комітет відхилив майже всі пропозиції, які потребують додаткових коштів держбюджету, та запропонував уряду додатково опрацювати подані пропозиції при підготовці законопроекту до другого читання.
Міністр фінансів Федір Ярошенко у свою чергу заявив, що досягнуті в 2010-му та 2011 роках результати дозволяють з оптимізмом дивитись у майбутнє, «але в умовах спаду світової економіки та можливої другої хвилі світової фінансової кризи ми повинні виважено та оптимально підійти до формування бюджету на 2012 рік». Саме цим, за його словами, і займеться уряд упродовж наступних двох тижнів.
Натомість представник Рахункової палати України Олександр Яременко зазначив, що, оскільки проект держбюджету розроблено на основі оптимістичних макроекономічних показників, то це закладає ризики щодо його виконання. Зокрема, законопроект грунтується на вищому, ніж очікуваний цього року, показнику зростання реального ВВП, але якщо Мінфін очікує другої хвилі світової кризи, то це неодмінно вдарить по нашій експортозалежній економіці. Ще одним ризиком він вважає заплановану на рівні 7,9 відсотка інфляцію.
Критичну ноту стосовно проекту державного кошторису на 2012 рік було підтримано й під час виступів народних депутатів. Зокрема, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко зазначив: «ми отримали проект бюджету без суспільства, бюджету без регіонів і бюджету без парламентів». Розшифровуючи ці визначення, він наголосив: «бюджет без суспільства» тому, що не врахована жодна пропозиція про зменшення витрат на утримання влади та не врахована жодна пропозиція про збільшення соціальних стандартів, «бюджет без парламенту», бо відхилено 99,9 пропозиції депутатів, а «бюджет без регіонів», бо на сьогодні те, що заклали областям і містам, не дає можливості навіть виплатити заробітну плату працівникам освіти і охорони здоров’я.
Лідер фракції комуністів Петро Симоненко зазначив, що бюджетні висновки Верховної Ради базуються на вимогах Меморандуму Міжнародного валютного фонду та, що , «виконуючи директиви МВФ, Україна ніколи не зможе захистити національного товаровиробника, змінити неефективну структуру економіки, гарантувати соціальні права громадян». І саме тому вчергове на початку розгляду проекту держбюджету не переглянуто порядок визначення розміру прожиткового мінімуму.
Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк запропонував Верховній Раді повернути проект бюджету до уряду, щоб він підготував та подав новий документ.
А от Владислав Лук’янов (Партія регіонів) зазначив, що сьогодні у зв’язку з кризою в усьому світі зменшують видатки, в тому числі соціальні, на заробітну плату, пенсії та стипендії, тоді як в Україні зовсім інша картина. «Ми бачимо, що бюджет 2012 року збільшується у видатковій частині на 41 мільярд 700 мільйонів гривень — це досягнення уряду в тій ситуації, коли ми бачимо, що криза зі світу не пішла. Але навіть у цій ситуації ми збільшуємо видатки місцевих бюджетів на 116 відсотків, збільшуємо видатки державного бюджету до 110 відсотків», — сказав він. До того ж, за його словами, вперше було погоджено скорочення видатків на утримання депутатських пільг.
Після обговорення 248 народних депутатів підтримали постанову «Про висновки та пропозиції до проекту закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік».