Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко позитивно оцінює те, що уряд відреагував на критику і, нарешті, профінансує останній, 54-й, том творів Івана Франка.
Як відомо, місяць тому Микола Томенко направив запит Прем’єр-міністру Миколі Азарову з проханням вирішити питання щодо фінансування за програмою «Українська книга» 54-го тому Зібрання творів Івана Франка. У своєму запиті політик звернув особливу увагу на те, що згідно з Указом Президента «Про вшанування пам’яті Івана Франка» Національна академія наук України підготувала чотири додаткові томи та том копюр до 50-томного академічного Зібрання творів Івана Франка, три з яких та том копюр було видано Держкомтелерадіо України у 2008—2009 роках тиражем по 5 тис. примірників за програмою соціально значущих видань «Українська книга». 54-й (додатковий) том, який містить літературознавчі, фольклористичні, етнографічні та публіцистичні праці Івана Франка, за рекомендацією Держкомтелерадіо було включено до програми «Українська книга-2011», натомість у серпні видавництво одержало усну інформацію про його вилучення зі згаданої програми без будь-яких пояснень. Заступник глави парламенту назвав символічним, що у рік 155-ї річниці з дня народження великого українського поета та мислителя, який Україна відзначає цього року, Держкомтелерадіо виключило це видання з програми «Українська книга-2011». Він також звернув увагу на те, що натомість, за програмою «Українська книга» була профінансована така актуальна книжка, як «Харцызск: время, события, люди. Том 1», де співавторами є колишній міністр А. Толстоухов, голова Черкаської обладміністрації С. Тулуб та інші високопосадовці.
Водночас Прем’єр-міністр України, відреагувавши на відповідний запит, поінформував, що Держкомтелерадіо планується додаткове включення до переліку книжкових видань, передбачених до випуску за програмою «Українська книга» на 2011 рік, видавничих проектів, зокрема, 54-го тому академічного зібрання творів І. Франка. Окрім того, як стало відомо, 18 жовтня на своєму засіданні Державний комітет телебачення і радіомовлення вилучив книгу «Харцызск: время, события, люди. Том 1» (А. Толстоухов, В. Зубанов, В. Дубовий, С. Тулуб) з переліку видань, передбачених до випуску за програмою «Українська книга» у 2011 році. Натомість, за рахунок вивільнених коштів до переліку книжкових видань, передбачених до випуску на умовах державного замовлення, було запропоновано включити інші видавничі проекти.
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.