Цього ігрового дня ми побачили багато забитих м’ячів. Шість пробоїн у кораблі «Марібора» зробив лондонський «Челсі». Мюнхенська «Баварія» бомбардувала Рим. А чемпіон України влаштував яскравий карнавал у білоруському Борисові.

— Важко давати якісь коментарі після такої гри, рахунок говорить сам за себе, — сказав тренер білоруського клубу Олександр Єрмакович. — Повністю провалений перший тайм. Хочеться вибачитися за таку гру перед уболівальниками. Команди показали футбол різного рівня, рахунок, напевно, закономірний. Як на мене, після такого рахунку немає сенсу казати про те, як ми збиралися грати.

А донецький «Шахтар» зробив шикарний подарунок не тільки своїм прихильникам, а й усім уболівальникам України. Втім, навіть самі «гірники», либонь, не сподівалися, що так легко вже в першому таймі здобудуть колосальну перевагу в шість м’ячів.

Атаки «Шахтаря», мов ніж у масло, входили в оборону господарів. Ну, а Луїс Адріано по-справжньому, як кажуть, упіймав зірковий момент, відзначившись п’ятьма (!) забитими м’ячами. До речі, зі 117 голами бразилець став рекордсменом серед бомбардирів за всю історію «Шахтаря»! Достеменно відомо, що його хет-трик протягом 12 хвилин був третім найшвидшим в історії. Чотири голи за 16 хвилин — можна припустити — найшвидший покер. А ще він став другим футболістом після Ліонеля Мессі, котрий забив п’ять м’ячів за один матч у Лізі чемпіонів.

Потрійна заміна після перерви в «Шахтарі» — то, мабуть, найкрасномовніше свідчення того, яким бачив Мірча Луческу підсумок цього поєдинку.

Гра дещо заспокоїлася, бо футболістам БАТЕ вочевидь бракувало ентузіазму. Надто потужного психологічного удару вони зазнали в першому таймі. Справжній нокаут. А донецька команда, можливо, мала намір заощаджувати сили для майбутніх важких матчів. Але і за таких умов чемпіон України, досягши величезної переваги, продовжував демонструвати високий клас, чудову зіграність, взаєморозуміння. І забив ще раз.

Варто пригадати, як Даріо Срна за рахунку 1:0 зіграв сміливо і мужньо. Він міг травмуватися, але не думав про себе, а про те, як виручити команду. І вибив м’яч, котрий летів у порожні ворота. Настрій капітана, безумовно, передався іншим гравцям.

— Це історична перемога, — сказав по завершенні поєдинку Срна. — Сьогодні «Шахтар» показав свою справжню гру. Якщо чесно, то я не очікував, що ми заб’ємо сім м’ячів. Але ми приїхали сюди за перемогою і здобули її. Для наших уболівальників, для Донбасу, для всієї України. Гадаю, що наша команда на правильному шляху. Сьогодні ви побачили справжній «Шахтар», котрий підтвердив високий рівень українського футболу.

Скажу, звичайно, окремо й про Луїса Адріано. Він забиває дуже багато м’ячів, це важливий футболіст для нас. Я дуже радий, що він відзначився п’ятьма голами і став найкращим бомбардиром в історії нашого клубу. Щиро вітаю його з усіма досягненнями!

Зрозуміло, що гра підопічних, їхня блискуча перемога стали бальзамом на душу Мірчі Луческу. Підопічні виконали всі його настанови. Про це сказав сам щасливий наставник.

— Ми завоювали три дуже важливі очки, котрі дають нам перспективу. В цілому вийшла хороша і видовищна зустріч. Особливо в першому таймі. Задоволений тим, що вдалося добре проаналізувати суперника і втілити те, про що домовлялися. А от «Атлетік» не дуже добре вивчив БАТЕ, за що і поплатився.

Мої підопічні добре пресингували господарів і гостро контратакували. І в другому таймі також намагалися контролювати гру. Я випустив після перерви трьох гравців, щоб вони відчули Лігу чемпіонів. І немає, мабуть, потреби говорити, що результат закономірний...

А «Шахтар» і БАТЕ зустрінуться знову 5 листопада, цього разу в Україні. І можна не сумніватися, що білоруська команда зробить усе, аби не пережити ще раз такий сором.

Алекс Тейшейра відкриває рахунок у матчі в Борисові.

 

Фото ФК «Шахтар».