Через збройний конфлікт на сході України виникла нова соціальна тенденція — раптова бідність, зубожіння вимушених переселенців. «В одну мить люди втратили все. У них був прийнятний рівень життя, були машини, квартири, все необхідне... В Європі ніхто з таким не стикався. У Югославії нічого такого не було», — наголосила директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ академік НАН України Елла Лібанова під час круглого столу, присвяченого обговоренню проекту щорічної моніторингової доповіді «Цілі розвитку тисячоліття. Україна-2014».

У вересні 2000 року Україна серед 189 країн — членів ООН підписала Декларацію тисячоліття ООН, якою визначено глобальні цілі розвитку тисячоліття до 2015 року. Відтоді країни щороку звітують про прогрес на шляху досягнення визначених ООН пріоритетів. Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Програмою Розвитку ООН в Україні за участю провідних наукових інститутів, центральних органів виконавчої влади та громадських організацій розробили проект щорічної моніторингової доповіді «Цілі розвитку тисячоліття. Україна-2014».

У документі висвітлено прогрес на шляху досягнення таких цілей, як подолання бідності, забезпечення якісної освіти та гендерної рівності, зменшення дитячої смертності і поліпшення здоров’я матерів, обмеження поширення ВІЛ та туберкульозу, сталий розвиток довкілля. Його складено за підсумками 2013 року, тому нині доведеться сприймати «з поправкою на війну».

Зокрема, конфлікт на сході значно ускладнив роботу з подолання соціально небезпечних хвороб. На Донбасі фактично зруйновано систему профілактики та допомоги хворим на СНІД та туберкульоз. Але наслідки таких подій офіційна статистика ще не зафіксувала. «Деяке зниження захворюваності на СНІД за 9 місяців цього року свідчить не про поліпшення ситуації, а про зменшення кількості звернень до медиків і зменшення кількості виявлених носіїв хвороби», — наголосила консультант Державної служби України з питань протидії ВІЛ\СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Лариса Бочкова.

Не сприяє зменшенню захворюваності також погіршення матеріального становища населення. «Значення показників 2013 року свідчать про консервацію наслідків економічної кризи та перенесення процесів стагнації в економіці на рівень життя», — стверджують автори доповіді. За деякими показниками був позитивний результат: частка населення, яке змушене жити на 5,05 долара на добу, зменшилася з 11,9 відсотка у 2000 році до 1,9 відсотка у 2013-му. Зменшилася й частка нужденних за національним критерієм бідності — з 26,4 до 24,5 відсотка. Водночас в Україні зберігається тенденція поширення бідності серед чоловіків та жінок, які мають роботу, чого не спостерігається в жодній розвиненій країні.

Бідним 2013 року залишався кожен п’ятий працюючий, а також кожна третя родина з дітьми. Через конфлікт на сході варто очікувати погіршення ситуації. «П’ять доларів на добу (за спеціально розрахованим курсом з огляду на купівельну спроможність валют) — це крайня межа бідності, — пояснює завідувач відділу досліджень рівня життя Інституту демографії Людмила Черенько. — У 2014 році ми очікуємо зростання частки населення, змушеної виживати на цю суму, з 1,9 відсотка (за підсумками 2013 року. — Авт.) до 8 відсотків, причому переважно за рахунок постраждалих унаслідок бойових дій на Донбасі».