У Донецьку після реконструкції урочисто відкрили готель «Шахтар Плаза» (колишній «Шахтар») (на знімку). Всі 322 номери в закладі повністю заброньовано на час проведення Євро-2012: тут житимуть представники УЕФА та телевізійники. А першими гостями готелю стали учасники українсько-російського форуму та вболівальники пітерського «Зеніту», які прилетіли до шахтарської столиці на матч Ліги чемпіонів.

Якщо зовні комплекс не вражає (звичайна «коробка», оздоблена дзеркальними плитами), то всередині колишній готель, який до реконструкції славився тарганами у номерах та клопами в матрацах, змінився докорінно. Сервіс відповідає рівню чотири «зірки»: ресторан, бари, фітнес-центр, салон краси, басейн, дитяча кімната, конференц-зала на 500 місць тощо. Тепер це — найбільший у Донецьку діючий готель. 

Голова обласної правозахисної організації інвалідів Володимир Землянкін запевнив, що відкритий готельний комплекс — кращий у місті за умовами для людей з особливими потребами. «Готель має парковку, пандуси, підйомники для осіб на колясках. Створено номери для людей із обмеженими фізичними можливостями, де є відповідні санвузли тощо. Врахували безліч нюансів. Гадаю, гість відчуватиме себе комфортно», — вважає співрозмовник.

«Країні потрібно спорудити від 70 до 80 отелів до Євро, — розповів віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков, який узяв участь у відкритті «Шахтар Плази». За середньою ціною готелю у 30—35 мільйонів доларів будівництво обійдеться у понад 2 мільярди доларів». До кінця року в області відкриються друга черга готелю «Вікторія» на 131 номер, готелі «Форест парк» на 57 номерів та «Озерний» на 35 номерів. Наступного року заплановано ввести до ладу 13 готелів.

У Донецьку вистачає житла для розташування цільових груп УЕФА на групові матчі, але бракує  на чвертьфінальний та півфінальний матчі. Закрити прогалину планується за рахунок організації чартерних рейсів із Києва. За розрахунками туроператорів, до міста приїдуть також понад 14 тисяч уболівальників. Розмістити їх планується у студентських гуртожитках, санаторіях-профілакторіях, готелях та кемпінг-парку.

Фото автора.