Візит глави законодавчої влади Саудівської Аравії має відкрити нові перспективи для взаємовигідної співпраці наших держав у різних сферах. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Головою Консультативної Ради Королівства Саудівська Аравія шейхом Абдаллою Аль Аш-Шейхом (на знімку), повідомила прес-служба парламенту. В. Литвин зазначив, що в Україні «надають історичного значення» першому в історії наших відносин візиту до Києва делегації Консультативної Ради Королівства Саудівська Аравія і сподіваються, що він започаткує нову якість двосторонніх взаємин.

В. Литвин також висловив сподівання, що Україну відвідає Його Величність Король Саудівської Аравії Абдалла бін Абдулазіз Аль Сауд, і побажав йому міцного здоров’я.

Голова Верховної Ради подякував за участь представників Саудівської Аравії в роботі Київського саміту з питань безпечного та інноваційного використання ядерної енергії і Конференції зі збору додаткових коштів на завершення чорнобильських проектів, і сказав, що Україна розраховує на більш тісне співробітництво з Королівством Саудівська Аравія у рамках міжнародних організацій.

В. Литвин наголосив на необхідності суттєвої активізації міжпарламентського співробітництва, зокрема, на рівні груп дружби, контакти між якими мають набути системного характеру.

За словами керівника українського парламенту, в нашій країні вітають рішення від 25 вересня ц. р. Його Величності Короля Саудівської Аравії Абдалли бін Абдулазіза Аль Сауда щодо надання саудівським жінкам права брати участь у голосуванні та обиратися до муніципальних органів влади.

Голова Верховної Ради висловився за необхідність активізації двосторонніх відносин в економічній сфері, висловивши переконання, що нинішній візит, а також Четверте спільне засідання Міжурядової українсько-саудівської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва, яке відбулося у Києві 18—19 жовтня ц. р., дозволить розширити базу для такої співпраці. Він також повідомив, що вчора український парламент ратифікував Угоду між Урядом України та Урядом Королівства Саудівська Аравія про співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях.

На думку В. Литвина, серед перспективних напрямів співпраці — авіація та космонавтика, енергетика, сільське господарство, інфраструктурне будівництво, машинобудування та транспорт. Голова Верховної Ради вважає, що наші країни мають бути зацікавлені у розширенні співробітництва у сфері освіти, науки і культури, туристичній галузі.

Торкаючись питань зовнішньої політики, В. Литвин підкреслив, що Близький Схід є важливим регіоном для України з політичної, економічної та культурно-гуманітарної точок зору. Наша країна, наголосив він, виступає за мирне співіснування в регіоні та мирне врегулювання всіх суперечок.

Голова Консультативної Ради Королівства Саудівська Аравія запросив В. Литвина відвідати його країну з візитом. Голова Верховної Ради прийняв запрошення, підкресливши, що для України є цікавим «унікальний досвід» Саудівської Аравії «в організації життя та забезпеченні стабільного поступу».

Консультативна Рада, заявив шейх Абдалла Аль Аш-Шейх, готова до активізації міжпарламентської складової двосторонніх взаємин. Водночас він зазначив, що у відносинах між Україною та Саудівською Аравією немає проблемних питань. Він також висловив сподівання, що нинішній візит сприятиме подальшому розвитку взаємовигідних відносин в усіх сферах.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.