Учора Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов спільно з керівництвом Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії, Міністерства оборони та Служби безпеки взяв участь у презентації і врученні сертифікатів на десять автомобілів «Spartan-aps».

Ці броньовані автомобілі, за словами Олександра Турчинова, виготовлені на вітчизняному підприємстві — заводі «КрАЗ». «На прикладі цих потужних машин видно, як ефективно почав працювати оборонний комплекс країни», — зазначив він.

Десять зразків нових потужних машин виконано на замовлення Національної гвардії з урахуванням конструктивних зауважень і побажань та раціоналізаторських пропозицій. «Цих машин дуже потребують наші військові, вони є найкращими зразками такої техніки не лише в Україні, а й у світі», — підкреслив керівник парламенту. Олександр Турчинов висловив сподівання, що попит на них буде не лише в Україні, а й за її межами. «Це зміцнюватиме наш експортний потенціал, це додаткові робочі місця, додаткові зарплати», — підкреслив він.

За словами міністра оборони України Степана Полторака, машини мають вдосконалену систему озброєння, на них встановлені нові системи ураження противника. Також він зазначив, що за кілька днів ці машини вирушать у зону АТО. Олександр Турчинов вручив водіям сертифікати на нові військові машини.

Крім того, Голова Верховної Ради взяв участь у розширеному засіданні колегії МВС. Комплексного реформування потребує весь сектор правоохоронних органів, зазначив глава парламенту. «Ми не можемо сьогодні говорити виключно про окреме реформування МВС, тому що тоді реформа завершиться не починаючись», — сказав він, наголосивши, що необхідно розглядати реформування в комплексі «всього сектору безпеки, всіх правоохоронних органів».

Водночас Олександр Турчинов підкреслив, що головне для успішного проведення реформ — «збалансований підхід до всього сектору безпеки України».

«Ми не можемо повторювати досвід деяких авторитарних країн, де міліцію просто перейменували на «поліцію», і на цьому реформування завершилось. Це не наш шлях. Справа не в назві, хоча і назва змінюватиметься», — зазначив він.

У цьому контексті керівник парламенту нагадав, що кілька днів тому підписав новий закон про прокуратуру, «який дуже важко приймався у Верховній Раді, і надіслав його на підпис Президенту». Згідно з цим законом, прокуратура позбавляється функцій загального нагляду та слідчих функцій, «тобто змінюється весь сектор безпеки».

Він нагадав, що незабаром має з’явитися декілька нових, «дуже важливих правоохоронних органів з надзвичайно відповідальними функціями», зокрема, Антикорупційне бюро та Національне бюро розслідувань, яке має взяти на себе функції слідства.

«Принципово важливим є, щоб тези, озвучені в доповіді міністра внутрішніх справ щодо реформування, лягли в конкретні законодавчі акти», — сказав керівник парламенту, пояснивши, що перші зміни до законодавства, підготовані МВС, розгляне Кабмін.

«Це і зміни до закону про міліцію, і про структуру МВС тощо», -додав він, зазначивши, що приймати ці закони вже буде нова Верховна Рада.

«Сподіваюся, більшість буде в цій Верховній Раді демократична та патріотична, яка з розумінням ставитиметься до відповідальності перед українським народом за проведення непопулістських реформ, які посилять систему оборони та захисту правопорядку в нашій країні», — додав він і висловив сподівання, що команда МВС, яка розпочала ці реформи, їх і завершить.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

 Дослівно

Голова Верховної Ради Олександр ТУРЧИНОВ:

— Усі правоохоронні органи будуть змінюватись, і цей шлях ми повинні пройти організовано і достатньо швидко.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков (праворуч) вручили сертифікати на автомобілі «Spartan-aps».