Голова Верховної Ради України привітав істориків із 75-річчям Інституту історії України
Відзначення 75-річчя Інституту історії України НАНУ на державному рівні, згідно з відповідною постановою Верховної Ради України, має, на думку глави парламенту Володимира Литвина, винятково важливу роль. Про це він заявив, виступаючи на Міжнародній науковій конференції «Інститут історії на зламі епох, у світлі традицій та перетворень».
«Насамперед, як сказав директор Інституту Валерій Смолій, це акт реабілітації історичної науки і її представників, — зазначив керівник українського парламенту. — З другого боку, це можна вважати пересторогою, яка полягає в тому, що до науки і науковців потрібно ставитися як до об’єктивної даності, як до барометра, до оцінювача минулого і суспільних процесів, і не повторити чогось подібного тому, що наша історія знає у вигляді «Філософського пароплаву».
Крім того, на думку В. Литвина, ця подія — «стимул для об’єктивного прочитання минулого, яке, за висловом Шекспіра, слід розглядати як чернетку майбутнього». Ця постанова має велике значення, переконаний Голова Верховної Ради, ще й тому, що історія сьогодні виступає інструментом внутрішньої політики. «Варто подивитися на війну пам’яті і на війну пам’ятників, щоб підтвердити цю очевидну тезу. У нас відбувається незбагненний процес з’ясування стосунків з минулим, що не додає історичного оптимізму», — зауважив В. Литвин.
Керівник українського парламенту Володимир Литвин вручив орден Ярослава Мудрого ІІІ ступеня директору Інституту історії України Національної академії наук України Валерію Смолію та відзнаки Верховної Ради України працівникам інституту.
Прес-секретар Голови Верховної Ради України.