Про це вчора в Києві заявив віце-прем’єр — міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко, виступаючи на міжнародній конференції «Пенсійна реформа: ефективність і справедливість». Він нагадав, що другий рівень пенсійної реформи (ті, хто працює, робитимуть додаткові відрахування на спеціальний рахунок, яким людина зможе скористатися після виходу на пенсію) варто запроваджувати за умови бездефіцитного бюджету ПФ. «За нашими підрахунками — це 2013 рік», — сказав віце-прем’єр. За словами міністра, запуск накопичувальної системи сприятиме легалізації зарплат і дасть великий інвестиційний ресурс в економіку країни. Однак на даному етапі потрібно визначити, хто управлятиме цими грошима.

 

Про пенсійну реформу в нашій країні говорили давно, але піти на цей непопулярний крок не наважувалися. Відступати вже нема куди. І от з 1 жовтня цього року, вважатимемо, в Україні продовжилася реформа. Принаймні кардинальна її фаза. Ця дата стала не тільки Днем людей похилого віку, а й набранням чинності більшістю статей Закону України «Про заходи для законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Зокрема, закон передбачає збільшення пенсійного віку й обмеження максимального розміру пенсій. А це має заощадити гроші Пенсійного фонду, зробивши його бездефіцитним, що дозволить нарешті запустити накопичувальну систему. До слова, дата її запуску переносилася кілька разів, починаючи з 2005 року.

Так, в Інституті демографії і соціальних досліджень уважали найбільш оптимальними для запровадження другого рівня пенсійної системи 2009—2010 рр. Мовляв, у цей період на пенсію вийшло покоління людей, які народилися в післявоєнні роки...

І от після тривалого стоп-кадру процес реформи таки пішов. На законодавчому рівні передбачено трирівневу систему пенсійного страхування в Україні: 1-й рівень — солідарна, 2-й — накопичувальна і 3-й — система недержавних пенсійних фондів.

Ідея створення трирівневої системи з’явилася в 2004 році. Перший рівень (солідарна система), що дістався Україні у спадок від СРСР, зжив себе. Кількість працюючих громадян постійно скорочується, а розмір пенсій щорік зростає. При цьому податкове навантаження на зарплату — одне з найвищих у світі — близько 40%. Тому вирішено запровадити другий рівень пенсійної системи, який дозволив би кожному працівникові самостійно нагромадити собі на старість, перерозподіливши доходи ПФ у недержавний пенсійний фонд. Третій рівень, на відміну від перших двох, є добровільним і дозволяє людині нагромадити собі додаткову пенсію.

Нагадаємо, проведення пенсійної реформи — одна з вимог МВФ для продовження реалізації програми stand by на суму близько 16 млрд. дол., що була схвалена 29 липня 2010 р. Україна не виконала своїх обіцянок у цій сфері і їй було відмовлено в одержанні третього траншу кредиту в розмірі 1,5 млрд. доларів.

І от місія Міжнародного валютного фонду відвідає Київ 25 жовтня. У ході візиту буде розглянуто питання про виділення нашій країні чергового траншу.

Раніше Сергій Тігіпко заявляв, що за програмою stand-by за Україною зарезервовано 13,5 млрд. дол., і це дуже добре. Хоча наприкінці серпня Прем’єр-міністр України Микола Азаров запевнив, що Україні на сьогодні не потрібний черговий транш МВФ...