Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов в інтерв’ю телеканалу «1+1» підсумував роботу парламенту сьомого скликання та прокоментував поточні політичні події.

Основні заслуги законодавців

Основною заслугою нинішньої Верховної Ради України Олександр Турчинов назвав відновлення дії «демократичної Конституції» та синхронну ратифікацію Угоди про асоціацію з Європейським Союзом разом із Європарламентом.

Відповідаючи на запитання, які рішення він вважає найважливішими, О. Турчинов заявив: «Ми відновили дію демократичної Конституції». Він також назвав історичним рішенням синхронну ратифікацію Угоди про асоціацію Україна—ЄС разом з Європейським Парламентом. «Ми робимо все, щоб європейська перспектива не була чиїмось політичним гаслом або написом на білборді, а стала реальністю», — зазначив Голова Верховної Ради.

Як проголосувати військовим у зоні АТО

Українські військові у зоні АТО зможуть проголосувати на парламентських виборах, заявив керівник парламенту. За бажання Центральна виборча комісія і Міністерство оборони здатні забезпечити можливість голосування наших військових у зоні АТО, наголосив Олександр Турчинов.

«За бажання Центральна виборча комісія разом із керівництвом військового відомства може знайти формат, як це зробити», — сказав він, зазначивши, що нині величезна кількість військових захищає країну за межами військових частин, і це питання треба було врегулювати законодавчо.

О. Турчинов піддав критиці аргументи фракцій, які не голосували за відповідний законопроект, назвавши їх «цинізмом» та «популізмом» — щодо можливих маніпуляцій та використання адмінресурсу для забезпечення голосування. 

«Спробуйте поїхати в зону АТО і нав’язати бійцям, за кого голосувати — це неможливо», — заявив він. І додав: «Ті аргументи зовсім непереконливі. Бо на фронті ті люди, якими маніпулювати практично неможливо. Тому це принизливий і брехливий аргумент».

Особливий статус Донбасу

Відповідаючи на запитання про можливість скасування новою Верховною Радою законів про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі у разі порушення перемир’я, глава парламенту відзначив, що навколо цього було штучно підняту хвилю, яка пов’язана не з процедурою голосування, а з виборами. При цьому він наголосив, що коли йдеться про життя наших людей, то потрібна публічна дискусія з усіх питань.

У стінах парламенту — справжні драми

Голова Верховної Ради відзначив, що у стінах парламенту розгортаються не дебати, а розігруються «справжні драми». «Ви ж бачите, які у нас публічні дебати постійно, там не просто дебати, а драми розігруються, — сказав О. Турчинов. — Але коли треба прийняти рішення, я роблю все, щоб воно було прийняте. Можливо, це комусь не подобається, але в умовах війни я роблю все, щоб це рішення було прийняте». Серед рішень, які, на превеликий жаль, нинішньому парламенту не вдалося ухвалити, Голова Верховної Ради назвав програму уряду, яка не була прийнята через політичні ігрища, та низку законодавчих актів, внесених урядом і спрямованих на запровадження в Україні європейських стандартів. «Уряд вносив декілька програмних документів, щоб протягом трьох років ми були фактично європейською країною, готовою до вступу до ЄС. На превеликий жаль, виходячи з політичної боротьби, яка відбувається навколо, з виборчого процесу, це не було підтримано», — сказав він.

Водночас керівник парламенту висловив сподівання, що наступний склад Верховної Ради втілить ці законопроекти в життя.