Це видання стало вагомим підсумком у науковому доробку Євгенії Шудрі. Інженер за фахом, вишивальниця й дослідниця за покликанням, вона видрукувала трьома окремими випусками (зошитами) біобібліографічні матеріали про визначних діячів українського народного мистецтва із середини ХІХ й до початку ХХІ століття. Нова книжка «Оранта нашої світлиці» (456 сторінок), крім переглянутих і доповнених «зошитів», містить власні творчі розвідки автора, рецензії на її літературні праці, опубліковані впродовж 2003—2010 років, та відгуки про Євгенію Стефанівну як майстриню художньої виставки.

Поява у друці вже перших її розповідей про життя і діяльність жінок-подвижниць у царині найпоширенішого рукомесла засвідчила незаперечну новаторську цінність досліджень улюбленого в народі мистецтва кольорової нитки й голки. 

Євгенія Шудря завдяки невтомній пошуково-дослідницькій роботі зібрала й упорядкувала розпорошені в періодиці та архівних сховах відомості про майстринь вишивки та вчених у цій галузі, які були справжніми жінками-подвижницями. Вони не лише збагатили мистецтво неперевершеними зразками, а й були засновниками кустарних промислів і артілей, виставок і музеїв, виступали збирачами й меценатами. Серед цих славетних постатей слід назвати графиню Варвару Капнісей і княгиню Наталію Яшвіль, Катерину Скаржинську й Наталію Шабельську, Варвару Ханенко і Юлію Гудим-Левкович, Анастасію Семиградову й Олену Прахову, Євгенію Прибильську та Євгенію Спаську. Тут і фахові мистецтвознавці нашого часу. Загалом перший зошит містить стислі життєписи та бібліографію, які присвячені 21 непересічній особистості.

До чергового, другого, випуску «Подвижниць народного мистецтва», що був продовженням попередніх досліджень, увійшла розповідь про 21 майстриню, але це вже не тільки вишивальниці, а й автори альбомів своєї творчості та наукових розробок.

Третя книга з цього кола читання охопила постаті чоловіків — дослідників народного орнаменту. З-поміж них учені національного засягу — Федір Вовк, Стефан Таранушенко, Сергій Нечипоренко та інші.

Матеріали трьох «зошитів» Євгенії Шудрі склали основу її «Оранти нашої світлиці» (2011-й). Ця книжка збагачена газетними й журнальними публікаціями автора. Особливо цікаві її розвідки про захоплення вишивкою родини Косачів, зокрема Олени Пчілки та Лесі Українки; про використання народних візерунків у листівках Амвросія Ждахи, про листування Пелагеї Литвинової-Бартош із Федором Вовком; про гаптування Олени Прахової («Ісполать, вам, панно»).

Дивовижні за змістом першодруки праць: дослідження Євгенії Спаської («Обрус із гетьманського столу»), автобіографії Євгенії Прибильської («Закохавшись у народне мистецтво») та особистого листа-сповіді Енгеліси Литвинець («Життя триває, та вкорочується щодня»).

У «Додатку» подані рідкісні щойно виявлені дослідження «Орнаментика в етнографічному сенсі» Федора Вовка; «Волинський стиль орнаментики» Ольги Косач, «Слідом за першою спробою» Пелагеї Литвинової-Бартош та «Мальовану поштівку — на потік» Наталії Шабельської.

У цьому виданні вміщено рецензії на «Зошити» Євгенії Шудрі; героїні України Віри Роїк, докторів наук Сергія Білоконя, Раїси Захарчук-Чугай, Михайла Селівачова, кандидатів наук Миколи Ткача, Лесі Савки, Наталі Студенець, письменників Леоніда Череватенка, Бориса Ткаченка, Надії Данильської, Миколи Лабінського, Олексія Дмитренка, Івана Лисенка, Миколи Сингаївського, Валентини Дорожкіної, а також Віри Зайченко, Валентини Гнатенко, Віри Римської, Петра Ганжі та Михайла Іванюка.

Наприкінці книжки по-науковому зазначено «Умовні скороченні» та на п’яти сторінках подано короткі біографічні нотатки про «Авторів», де вказано місце народження, фах, освіту та де вперше надруковано матеріал (відгук чи рецензію).

Справді подвижницька праця вишивальниці й інженера Євгенії Шудрі повернула нам забуті імена митців «художнього малювання голкою на полотні», вона відзначила і вшанувала сучасних майстрів і дослідників усе ще поширеного в народному побуті рукомесла. Згромаджені Євгенією Шудрею у її книжках відомості повсякчас використовують науковці у своїх працях, неодмінно покликаючись на вже опубліковане. Так само об’єднаний під спільною обкладинкою «Оранти нашої світлиці» матеріал може знадобиться для всіх, хто захоплюється українським народним мистецтвом, його особистостями й витоками.

Людмила БІЛОУС, заступник генерального директора з наукової роботи Національного музею українського народного декоративного мистецтва.