Хмельницька обласна філармонія розпочала новий концертний сезон традиційно — виступом українського державного академічного козачого ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля». Хоч колектив і чимало попрацював над новою програмою, проте і для нього було несподіванкою, що задовго до концерту всі білети розкупили! Тож довелося оголосити про повторний виступ.

Такий інтерес публіки до, здавалося б, давнього знайомця, котрий уже сімдесят чотири сезони поспіль виходить на хмельницьку сцену, художній керівник ансамблю Микола Балема пояснює просто: «Глядача приводить в зал спрага за тим чистим, первозданним мистецтвом, котре називаємо народною піснею. Почути її, а тим паче — знайти щось нове, давно забуте, з кожним роком стає дедалі складніше. Часто за народні видаються справді геніальні авторські пісні, імена творців яких призабуті. Таких чимало і в репертуарі колективу. Але нова програма «З народної криниці» — це намагання дійти до джерел і в пісні, і в танці. І хоча вони виконані в сучасній обробці, проте зроблені надзвичайно бережно: первинний задум кожного твору не порушено».

Ідея — дійти в цих пошуках до зразків Київської Русі — як масштабна, так і важко досяжна. Програма «З народної криниці» — перший крок на цьому шляху, який дався непросто. З’ясувалося, надто складно розшукати в архівах, спеціалізованих етнографічних центрах стародавню подільську пісню. «Це — справжня цілина для етнографів і фольклористів, — переконаний Микола Балема. — Та й для мене навіть після 40 років роботи у «Козаках Поділля» пошукові експедиції рідним краєм залишаються поки що нездійсненою мрією. Але якщо й надалі хочемо дивувати глядача народною піснею, то без серйозної роботи не обійтись, бо на звичних фольклорних «шлягерах» довго не «їхатимеш».

Упродовж сезону «Козаки Поділля» планують виступити не тільки у Хмельницькому, а й у Вінниці, Житомирі, Луцьку. А цікавинкою стане «Сонячна соната», яку автори Микола та Богдан Балеми визначили як сучасну музичну легенду. Колектив, що десятиліттями шліфував майстерність виконанням народних пісень, не лякає виконання і сучасної опери.

Новий філармонійний сезон буде наповнений прем’єрами та новими ідеями. Як розповів директор Олександр Драган, однією з новинок стане цикл виступів «Вчителі та учні». Перший концерт творів світової класики представлять народний артист України, професор Ігор Кушплер і його учні.

Ще одна цікавинка — повернення до літературних вечорів. Адже жанр художнього читання, як і самих читців, незаслужено забуто. У тому, що він може бути по-справжньому цікавим і сучасним, глядачів має переконати літературний вечір, присвячений Іванові Франкові. А противагою нинішньому гумористичному суржику стане програма Анатолія Паламаренка «Смійтесь на здоров’я». Невдовзі глядачі матимуть змогу ознайомитися з програмою фестивалю органної музики. Органісти з Німеччини, Італії і Польщі, кращі українські виконавці представлять класичні і сучасні твори цього жанру.

 

Хмельницький.

Фото автора.

Репетиції ансамблю «Козаки Поділля» завершились аншлагом.