— Земля є. А за що купити техніку? — бідкався Іван Богонос зі Слобідки Рихтівської Кам’янець-Подільського району, що на Хмельниччині, років із вісім тому. Та все-таки пішов фермерувати. Завзяття і працелюбності йому та родині не бракувало. А от стартового капіталу... «Чому держава, яка на кожному кроці декларує відродження села, не підтримує таких, як я, на початку їхньої діяльності?!» — не міг збагнути чоловік.

Івану Петровичу хтось із друзів порадив звернутися до Першої Подільської фермерської кредитної спілки. Першу позичку він узяв на придбання мотоблока. Ті три тисячі гривень повернув вчасно й уже невдовзі прийшов за новою сумою. Його кредитна історія нині нараховує понад десяток звернень. У спілці Богоноса добре знають, поважають і вболівають за фермера та успіх його справ. Господарюючи на своїх 20 гектарах, чоловік щодня, по суті, ризикує: залежить від погоди, неврожаю, шкідників сільськогосподарських культур...
Власне, насамперед для обслуговування сільгоспвиробників і була започаткована Перша Подільська фермерська. І вони тут справді часті гості. Окрім того, як зазначають працівники спілки, найакуратніші в поверненні позичок саме селяни. Що й казати, справжні хлібороби завжди були порядними людьми.
20 жовтня ц. р. у кам’янчанки Софії Смолянець день народження. Жінці 84 роки. Вона доволі енергійна, їздить поратися на дачу, дома справляється з усіма клопотами. «А як, не доведи, Боже, зі мною щось трапиться, я спокійна. Бо в мене є люди, яким я довіряю. Молоді, грамотні. Це колектив Першої Подільської фермерської кредитної спілки. Туди я з 2003 року несу свої гроші, наскладала собі на старість. Якщо зі мною щось станеться, гроші віддадуть донькам. Від інфляції вони також захищені — така програма. Легко жити, коли маєш кому довіряти. Іменини для мене — подвійне свято, адже 20 жовтня — це Міжнародний день кредитних спілок. Радісно на душі: я ніби святкую разом зі всім світом».
На відміну від інших фінансових установ, кредитні спілки надають пересічним громадянам України кредити на соціальні та споживчі цілі, розвиток приватного підприємництва, фермерських, підсобних селянських господарств, беруть участь у реалізації загальнодержавних програм з енергозбереження та розвитку зеленого туризму, кредитують весілля та оздоровлення, навчання та народні промисли. А для особливо соціально не захищених категорій населення відсотки за депозитами в кредитних спілках є суттєвою надбавкою до заробітних плат і пенсій, можливістю підтримати свій родинний бюджет й особистий добробут. Можна тільки порадіти за мешканців Львівщини: там 11 кредитних спілок узяли участь у реалізації місцевої програми з енергозбереження, відтак 6260 родин облаштували індивідуальне опалення у своїх домівках.
Коли наприкінці 2009 року світ залихоманило від економічної кризи, Перша Подільська відкрила громадську приймальню та надавала безплатні поради фінансистів: як населенню не втратити свої заощадження, як спланувати родинний бюджет тощо. Такі кроки назустріч людям дали свої результати. На кінець 2010 року експерти заявили, що сектор кредитівок України нарощує свої активи. Завдяки його діяльності тільки торік у країні вдалося зберегти та створити три з половиною тисячі нових робочих місць.
В операційному залі Першої Подільської завжди людно. Розговорилися з одним із клієнтів.
— Оформляю чергову позичку, — каже Віктор Маслянко. — Працюю комендантом в університеті. Уже вшістнадцяте йду до спілки. У такий спосіб придбав телевізор, меблі тощо. Вдячний працівникам кредитної за уважне ставлення, людяність.
Таку позитивну оцінку роботи спілки може дати кожен її користувач. Та хіба тільки вони? Родина Мялковських, котра відкрила перший у Кам’янець-Подільському районі будинок сімейного типу для сиріт, щиро вдячна за допомогу з ремонтом помешкання. Музейний працівник Галина Юркова — за підтримку видання її книг із легендами про старовинний Кам’янець. Художники краю — за організацію щорічних конкурсів робіт та вернісажів, присвячених Поділлю; працівники дитсадків та батьки — за видрукувану коштом спілки історію-розмальовку Кам’янця-Подільського, яку створив художник Сергій Боднар за фінансової підтримки спілки... Соціальних проектів у Першої Подільської чимало. А головним для простих людей є те, що кредитна спілка була й залишається осередком взаємопідтримки, фінансовою системою, яка будується за «правильним принципом» — «знизу вгору».