Футбол. Рівно піввіку тому жовтневого вечора по завершенні матчу «Динамо» (Київ) — «Авангард» (Харків), котрий закінчився нічиєю 0:0, на трибунах головного стадіону столиці запалали зроблені з газет смолоскипи. Вперше в історії немосковська команда стала чемпіоном СРСР! Отже, дату 17 жовтня 1961 року київські футболісти золотими літерами вписали в історію свого знаменитого клубу.

Щоб відзначити славний ювілей, у конференц-залі стадіону імені Валерія Лобановського зібралися ветерани, вболівальники, журналісти, функціонери, які вітали «золотих» першопрохідців. На вшановуванні були присутні одинадцять з тих, хто має безпосереднє відношення до перемоги 1961 року. Це тренер Михайло Коман, а також футболісти Йожеф Сабо, Андрій Біба, Василь Турянчик, Віктор Серебряников, Олег Базилевич, Анатолій Сучков, Микола Кольцов, Володимир Сорокін, Валентин Трояновський та Ігор Зайцев. Ще двоє не змогли приїхати за станом здоров’я: Віктор Каневський, який нині мешкає у США (родину Каневських на святкуванні представляв рідний брат Віктора — Леонід, до речі, заслужений тренер СРСР з веслування), і нинішній харків’янин Микола Каштанов. Ушанували пам’ять своїх чоловіків вдови Валерія Лобановського й Олега Макарова — Аделаїда Панкатьєвна та Людмила Валентинівна.
Для початку тим, котрі зібралися, показали невеликий фільм, підготовлений телевізійною службою «Динамо Київ ТВ» і присвячений подіям 1961 року.
Приємним сюрпризом для тих, хто прийшов, стала телефонна розмова з капітаном тієї видатної команди Віктором Каневським, організована прес-аташе клубу Олексієм Семененком. Сам Віктор Ізраїлевич був розчулений від такої уваги.
Президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс вручив кожному ветерану особисті подарунки, але розкрити таємницю, що саме було презентовано, тактовно відмовився. «Якщо у вас є якісь проблеми, мої двері завжди відкриті. Приходьте, я всім готовий допомогти», — сказав він.
Ювілярів щиро вітали також нинішній тренер «Динамо» Юрій Сьомін і капітан команди воротар Олександр Шовковський.
Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО (ФК «Динамо», Київ).