Опалювальний сезон 2011/2012 розпочався ще минулого тижня, але і досі не для всіх. Столиця і та не може похвалитись 100-відсотковим теплом в оселях. Останні дані — гарячі батареї у 99,1 відсотка київських будинків. Здавалося б, недоробка мізерна, залишилось підключити менш як відсоток. Але якщо порахувати, то за цими 0,9 відсотка стоїть близько сотні багатоповерхівок.

Технічний та фінансовий стан підприємств теплокомуненерго нічого доброго цьому опалювальному сезону не обіцяє: 2,7 млрд. гривень — заборгованість за газ, 392 млн. гривень становлять борги підприємств ТКЕ за електроенергію. За спожиті послуги українці завинили понад 5,4 млрд. гривень. Попри такі цифри, переконує голова Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Сергій Бульбас, нічим особливо від попереднього сезону цей не відрізнятиметься. І, зважаючи на прийдешні вибори, має минутися без НП. Прогноз на кінець сезону — підвищення тарифів. Хоча, погоджуються експерти, не факт, що українці зможуть осилити нове зростання цін.

Те, що живемо ми якось не так, розуміють усі. Доки мешканці одних квартир замерзають у власних домівках, інші провітрюють кімнати. Неефективне споживання, мабуть, чи не найбільша проблема українців. Прибудинковими і тим паче поквартирними лічильниками тепла похвалитися можуть одиниці. А якщо такі й встановлено, то більшість із нас не має можливості економити дороге тепло. Для цього, переконують експерти, потрібно побудувати нову систему, а не латати стару.

Якщо батареї у вашій квартирі стоять, але не гріють — теоретично ви можете вимагати від організації, яка вас обслуговує, перерахувати кошти за опалення. Алгоритм дій приблизно такий: подати заявку в ЖЕК з вимогою привести температуру до норми; якщо батареї все ще холодні — викликати представника ЖЕКу для складання акта-претензії (він має з’явитись не пізніше терміну, зазначеного у вашому договорі, як правило, протягом двох днів); якщо ЖЕК знехтував запрошенням — разом із двома сусідами самі складаєте акт-претензію. Чи допоможе це — у нашій країні не факт. Та за спробу грошей не беруть, а можливо, ще й повертають.