У рамках другого Українсько-російського міжрегіонального економічного форуму, який пройшов у Донецьку за участю президентів України і Російської Федерації, була ухвалена системна угода про сприяння ефективному розвитку малого й середнього бізнесу. Документ підписали Український та Російський союзи промисловців і підприємців, Укрексімбанк, російський Внєшекономбанк і Російський банк підтримки малого й середнього підприємництва.

Головна мета цієї багатосторонньої угоди —  кредитна підтримка малого й середнього підприємництва, вдосконалення законодавчої бази й регуляторної політики для МСБ, розвиток державно-приватного партнерства зусиллями банківського сектору, суб’єктів господарювання й громадських об’єднань бізнесу.

«Україні вкрай необхідна системна програма розвитку малого й середнього підприємництва. Вона має передбачати як вдосконалення законодавчої бази — лібералізацію умов ведення бізнесу, скорочення дозвільних процедур, стимули у вигляді податкових та митних преференцій, так і зрозумілу систему кредитування, яка має бути прозорою, базуватися на рівних умовах доступу всіх суб’єктів господарювання до фінансового ресурсу. Найголовніше — вона має сприяти розвитку малого бізнесу передусім з інноваційною складовою, який зможе зайняти вагому частку у ВВП країни», — вважає народний депутат, президент УСПП Анатолій Кінах.

Досвід розвинених країн світу свідчить, що малий бізнес є дуже серйозною складовою економіки, джерелом створення робочих місць, підґрунтям формування в країні середнього класу, який визначає платоспроможність внутрішнього ринку, надає стимули для виробництва товарів та послуг і є основою стабільності й добробуту. До прикладу, у Східній Європі питома вага малого, середнього бізнесу сягає 40%. А в таких розвинених країнах, як Німеччина та Японія, — до 60—70%. В Україні ця частка становить лише 9—13%.

Непоганий досвід співпраці з цим сегментом економіки має Російський банк підтримки малого й середнього підприємництва. Через нього держава надає серйозну фінансову підтримку підприємництву, яке налаштоване на модернізацію та інновації. Хоча сьогодні частка малого й середнього бізнесу у структурі ВВП Росії становить лише 23%, існують амбітні плани збільшити її до 2020 року до 70%.

Співпраця банків, союзів промисловців і підприємців за підтримки держави допоможе винайти ефективні механізми кредитування малого бізнесу і таким чином стимулювати впровадження інновацій у виробництво, сприяти становленню середнього класу в Україні. Сторони домовились, що незабаром ухвалена угода доповниться планом конкретних дій на найближчий час.