Учора близько тисячі представників вітчизняної наукової інтелігенції пікетували приміщення Кабінету Міністрів і Верховної Ради України, протестуючи проти злидарського рівня оплати праці. Як повідомили «Голосу України» у профспілці працівників Національної академії наук України, приводом акції стало ще й те, що влада проігнорувала у проекті державного бюджету на 2012 рік норми закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» і недофінансувала науково-технічну сферу в п’ять разів. Нагадаємо, відповідно до законодавства наука повинна одержувати 1,7% від ВВП.
До того ж, якщо не додати до передбаченої проектом бюджету суми ще 267 млн. грн., то навіть на зарплати вченим не вистачить.
— Нас запитують: де ваші Нобелі? Але за такого фінансування науки та ставлення до «мізків» про це годі й казати, — прокоментував ситуацію представник профспілки. — Зробити прорив в економіці можна, тільки розвиваючи науку. А так замість інноваційної моделі економіки — допотопна...
Україна завжди мала хороший науковий потенціал. Але, на жаль, вітчизняні мізки виїздили (і продовжують мігрувати) за кордон, і там робити відкриття й працювати на благо інших країн. За даними Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, 14 відсотків від загальної кількості українських трудових мігрантів мають вищу освіту. За часи незалежності нашої країни кількість учених зменшилася втричі.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.