Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман та Президент ПА ОБСЄ Ілкка Канерва (на знімку ліворуч) під час зустрічі у п’ятницю обговорили ситуацію на Донбасі та підготовку до зимової сесії ПА ОБСЄ.

На початку зустрічі В. Гройсман подякував за підтримку з боку ПА ОБСЄ та її Президента нашій протидії російській агресії, наголосивши, що така позиція має велике значення для стабілізації ситуації в Україні.

На нинішньому етапі, заявив він, актуальним є питання консолідації тиску міжнародного співтовариства на Росію з метою припинення відправки російських озброєнь, найманців і регулярних військових частин в Донецьку та Луганську області.

Керівник парламенту наголосив, що Україна високо цінує схвалення на щорічній сесії ПА ОБСЄ у 2014 році в Баку резолюції «Очевидне, грубе та невиправлене порушення Російською Федерацією Гельсінських принципів».

Голова Верховної Ради також підкреслив, що український парламент «постійно вживає заходів до консолідації зусиль щодо міжнародної підтримки» нашої країни.

Сторони наголосили, що основою процесу пошуку політичного врегулювання ситуації в Донбасі є Мінські домовленості, констатувавши їх невиконання російською стороною. За словами В. Гройсмана, російська сторона також використовує дипломатичні інструменти і для дискредитації парламентських асамблей Ради Європи і ОБСЄ, намагаючись «підірвати їхню єдність».

У зв’язку з цим Голова Верховної Ради привернув увагу до провокаційних намірів російської сторони включити до складу своєї делегації представника від Криму. В. Гройсман доручив українській делегації в ПА ОБСЄ оскаржити повноваження цієї особи, підкресливши, що Крим був і залишається територією України.

«Як ніколи, нині потрібно зберегти єдність і не допустити деструктивних тенденцій», — заявив керівник парламенту.

Своєю чергою Президент ПА ОБСЄ заявив, що Асамблея підтримує незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. «Ситуація в Україні є нині номером один в ОБСЄ», — сказав він. «Ми бачимо військову ситуацію, гуманітарну ситуацію і, на жаль, ми бачимо дії Російської Федерації на східному кордоні України», — зазначив І. Канерва.

За його словами, під час зимового засідання ПА ОБСЄ 18—20 лютого ц. р. у Відні буде проведено дебати щодо ситуації на сході нашої держави. «Маємо всіляко заохочувати мирне врегулювання, сподіваємося на запровадження дипломатичного розв’язання проблеми», — наголосив пан І. Канерва. Він зазначив, що ПА ОБСЄ продовжить обговорювати «українське питання» і під час щорічної сесії влітку в Гельсінкі.

Пан І. Канерва зазначив, що ПА ОБСЄ «збільшує тиск на Росію, щоб домогтися конструктивного підходу з її боку». Він також висловився за необхідність розширення мандата Спостережної місії ОБСЄ на території України, щоб її діяльність була «більш успішною». Голова Верховної Ради, своєю чергою, вважає за необхідне приділити першочергову увагу мандату місії ОБСЄ на території Російської Федерації, зокрема поширення її діяльності на всю протяжність україно-російського кордону, щоб припинити постачання зброї на територію нашої країни й унеможливити перехід через кордон бойовиків.

Сторони також обговорили ініціативу про створення міжпарламентської контактної групи з питань України, рішення щодо якої було прийнято торік під час щорічної сесії ПА ОБСЄ в Баку. В. Гройсман зазначив, що склад та модальності роботи такої групи мають бути погоджені з українською стороною, оскільки в іншому разі її діяльність буде неефективна.

Прес-служба Верховної Ради.

*** 

На брифінгу після завершення зустрічі з Президентом ПА ОБСЄ Ілккою Канервою Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, коментуючи наміри Російської Федерації включити до своєї делегації так званого «сенатора» від Автономної Республіки Крим, назвав це неприпустимим, оскільки Крим є окупованим». Він також подякував Президенту ПА ОБСЄ «за ухвалення Бакинської декларації, яка чітко визнає територіальну цілісність України, засуджує окупацію Криму та підтримує всі мирні ініціативи стосовно встановлення миру в Україні».

У свою чергу І. Канерва нагадав, що у 1975 році були підписані основні принципи ОБСЄ. Виходячи з них, Президент ПА ОБСЄ підкреслив: «Ми завжди підтримували територіальну цілісність України, її неподільність та суверенність». «Ми говорили про те, що Крим — це територія України, а не Російської Федерації. Хотів би зауважити, що задоволений позицією, озвученою Володимиром Гройсманом, стосовно цих питань. Ми провели дуже плідні переговори», — сказав він.

І. Канерва додав, що ПА ОБСЄ повністю підтримує пункти Мінських домовленостей, зокрема, в яких ідеться про спеціальну моніторингову місію на території України. «Але ми знаємо, що цих кроків на даний момент недостатньо. Ми обговорювали можливість розширення місії на території України, знаємо про надзвичайну потребу у військовій підтримці. Однак ОБСЄ представляє переважно гуманітарні та мирні ініціативи», — сказав він.

Водночас Президент ПА ОБСЄ наголосив, що на зустрічі у Відні, яка запланована за два тижні, буде проведено спеціальні дебати стосовно ситуації в Україні. Це питання, зазначив він, буде питанням номер один на цій зустрічі.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

ДОВІДКОВО

Бакинська декларація ПА ОБСЄ закликає дотримуватися принципів непорушності кордонів, засуджує окупацію території України. Бакинську декларацію було ухвалено 2 липня 2014 року за підсумками 23-ї щорічної сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, що відбулася в столиці Азербайджану.