Фантастична дешевина нових для українців будівельних технологій має свої «підводні камені»
 
Побудувати власний будинок і раніше було дорогим задоволенням для більшості херсонців, а в кризу персональний котедж взагалі став нездійсненною мрією. Однак бажання мати хоч маленький і недорогий, зате свій особнячок із садом-городом обивателі не втратили, і місцевий бізнес одразу на нього відреагував.
Одразу кілька фірм вийшли на місцевий ринок із пропозиціями надшвидкого зведення приватних будинків «під ключ» за вкрай низькими цінами, що «стартують» від 3500—4000 доларів. Знаючі люди скажуть, що це абсолютно неможливо — за таку суму в нашому місті реально придбати щонайбільше цегельний гараж. Але не поспішайте з висновками: йдеться про так звані купольні будинки, що дуже відрізняються від будинків, зведених за традиційними технологіями.
Житлові будинки, що повторюють форму правильного геодезичного купола, не потребують «несучих» стін, опорних стовпів і посиленого фундаменту. Їх збирають із заздалегідь виготовлених дерев’яних або алюмінієвих деталей каркаса, що мають не більш як три метри в довжину і важать до 25 кілограмів. Їхня компактність дає змогу не залучати на будмайданчик важку техніку на кшталт кранів і до того ж гранично прискорити складання: стандартний купольний будинок із житловою площею до півсотні квадратних метрів і висотою близько чотирьох метрів збирають за два тижні! Ще кілька днів іде на обшивку каркаса утеплювачем і вологостійкими матеріалами, підключення «зручностей» — і можна завозити меблі та до новосілля готуватися.
Рекламуючи «новітні технології купольного будівництва», херсонські підприємці особливо акцентують на їхній економічності, завдяки якій низькі ціни цілком реальні. Купольні будинки також досить стійкі, завдяки формі їм не загрожує небезпека перевантаження дахів під час снігопаду. Однак за всіх їхніх переваг навряд чи ця пропозиція спричинить такий бурхливий ажіотаж. Адже поряд із захопленими шанувальниками купольного будівництва вистачає й скептиків. Вони вважають, що не все так добре, як хотілося б.
— Будівництво легких купольних будинків — аж ніяк не сьогоднішній винахід. Ще в стародавні часи кочівники будували переносні житла, що повторюють форму купола, а в період освоєння Крайньої Півночі там «прижилися» купольні будиночки без фундаментів. Нині технологію купольного будівництва скрізь використовують під час зведення стадіонів, а в Казахстані за нею будують величезний торговельний центр, що вміщає до десяти тисяч відвідувачів одночасно. Однак з житловими куполами не все так просто, — застерігає Петро Мельничук — генеральний директор підприємства, що спеціалізується на виробництві будматеріалів і житловому будівництві. — Проблема в тому, що для утеплення каркасів купольних будинків застосовуються легкі пінополістиролові плити, які виділяють в атмосферу такі шкідливі для здоров’я людини речовини, як феноли та формальдегіди. Для холодних широт це не критично, однак у наших умовах спекотного і вологого клімату випари мають властивість посилюватися. А якщо враховувати, що сучасні меблі також виготовляють із деревно-стружкових плит із наявністю в них тих-таки фенолів і формальдегідів, їхня концентрація всередині приміщення може перевищити гранично припустимі для людини норми. Отут потрібні дуже грамотні конструкторські рішення з розміщення систем опалення та вентиляції й санітарна експертиза. Розрекламована дешевина купольного житла теж досить умовна. Заявлена його будівельниками ціна від 80 доларів за квадратний метр, справді, у шість-сім разів нижче вартості квадратного метра житлоплощі в котеджі, зведеному за традиційними технологіями, із застосуванням звичайної цегли і залізобетонних панелей перекриття. Однак у цю справді досить доступну ціну не включають витрати на підключення купольного будинку до інженерних мереж, і вже тут не заощадиш. Мій багаторічний досвід свідчить, що витрати на підключення до них можуть бути цілком порівнянні витратам власне на будівництво.
Працівники фірм, які «просувають» проекти купольних будинків, кажуть, що городяни ними активно цікавляться, однак далі попередніх переговорів справа поки що не йде. Зате купольні дачні будиночки, такої само форми госпбудівлі на присадибних ділянках наших земляків і міні-готелі на чорноморському узбережжі начебто вже почали будувати, хоча ажіотажу й немає — замовники воліють наочно впевнитися у вигодах нової для нас технології, а вже потім вкладати в неї свої кревні. І підхід, загалом, правильний: краще сім разів відміряти і тільки один раз відрізати, каже народна мудрість.