У місті сонця, вогню та вітрів — Баку 6 вересня цього року було підписано договір про співробітництво профспілок держустанов України й Азербайджану. З українського боку договір підписала голова Центрального комітету Профспілки працівників державних установ України Тетяна Нікітіна, з азербайджанського — голова Республіканського комітету профспілки працівників державних установ і громадського забезпечення Азербайджанської Республіки Хікмет Османов.

Договір укладений строком на п’ять років і передбачає проведення спільних засідань для обговорення проблем профспілок, розвиток співробітництва з міжнародними організаціями, сприяння членам профспілки іншої країни на своїй території, надання допомоги трудовим мігрантам...

Як зазначив Х. Османов під час церемонії підписання договору, у Республіці проживають і мають усі права громадянина Азербайджану більше 20 тисяч українців, є українська громада імені Тараса Шевченка, а в Україні живе й здобуває освіту велика кількість азербайджанців, є сильна азербайджанська діаспора.

Конфедерація профспілок Азербайджану поєднує 67 тисяч членів з 75 районів і міст країни, 11 об’єднаних організацій і 1 475 первинних профспілкових організацій, більше 40 міністерств і держструктур.

До складу профспілки держустанов України входить понад 50 міністерств і відомств, 13 973 первинні організації, 27 регіональних органів, що становить 458 018 членів профспілки.

Українська делегація, у складі якої були голова Профспілки працівників державних установ м. Києва Віталій Почтовий, голови обкомів Донецька Валерій Нікульський, Івано-Франківська — Ніна Гушпит, Сум — Ігор Телиженко, мала можливість побачити, як працюють держпідприємства в Баку, обмінятися досвідом із соціальними партнерами.

У військовому госпіталі

Під час відвідування Центрального клінічного госпіталю Міністерства оборони, який очолює заслужений лікар полковник Асіф Курбанов, було продемонстровано новітнє медичне обладнання та сучасні методики лікування.

Профспілковий лідер госпіталю Степан Кропочев поділився, що найважчі часи колектив госпіталю пережив під час Карабаської війни — це тисячі тяжкопоранених, за життя яких, не покладаючи рук, боролися лікарі, медсестри, санітарки. Після припинення воєнних дій структура й технічне оснащення госпіталю докорінно змінилися. При ньому відкрився військово-медичний факультет медуніверситету, ведеться величезна наукова робота. У 2006 році відкрили новий хірургічний корпус, тепер наближається до здавання в експлуатацію терапевтичний. Установлюється необхідне обладнання. Лікарі вчаться та підвищують свою кваліфікацію за кордоном.

Профспілкова організація госпіталю — одна з найбільших у Міноборони — поєднує в собі 56 профгруп загальною кількістю    1 140 членів.

Основною подією було проведення конференції з прийняття колективного договору й підбивання підсумків його виконання. Тут головний акцент зроблено на поліпшенні соціального стану робітників і службовців.

У Держкомітеті зі стандартизації

Вражаючим для українців було також відвідування Державного комітету зі стандартизації, метрології та патентів, спілкування з мудрим і прогресивним керівником Рамізом Гасановим. Нещодавно за його сприяння було зроблено фундаментальний реконструкційний ремонт будівлі комітету. На кожному поверсі відкрито обладнаний харчоблок, функціонує сучасна їдальня, де організовано харчування малозабезпеченим членам профспілки за зниженою (на 50 %) ціною. Співробітників забезпечують новітнім робочим обладнанням, стабільно виділяють кошти на підвищення кваліфікації, навчання та розвиток персоналу.

Голова профкомітету Фікрет Касумов розповів, що відповідно до статуту Республіканського комітету профспілки, рішення загальних зборів членські внески з заробітної плати в профспілку стягуються в розмірі    2 %. Половина з них перераховується у вищу організацію, а половина виділяється на заробітну плату працівникам профкомітету, матеріальну допомогу, проведення культмасових, спортивних та інших заходів.

Динаміка надходження коштів від членських внесків показує, що з кожним роком ця сума збільшується у зв’язку з підвищенням заробітної плати.

Культурні цінності

Розбудовується столиця Азербайджану — Баку, з’являються сучасні будинки, відкриваються нові пам’ятники, музеї. А навколо розцвітають районні центри. Неможливо забути відвідування міста Хачмаз. Тут заступник голови Республіканського комітету Абулфаз Мехтієв з гордістю показував українцям Музей загальнонаціонального лідера Гейдара Алієва.

Навперебій розповідали господарі про відомих культурних і політичних діячів своєї країни, яким зведені пам’ятники на Алеї особистостей. Серед них Гаджи Тагієв — відомий мільйонер і меценат, Низамі Гянджеві — видатний поет і науковий діяч, Сулейман Рустам — поет і драматург... Усього більше сорока монументів.

Серед багатьох архітектурних прикрас у місті Хачмаз є ще й п’ятнадцятиметровий самовар, який викладено ажурною мозаїкою, незвичайний парк з екзотичними тваринами, нещодавно відкритий Музей килима зі стародавніми виробами...

Бережуть, реставрують, відроджують азербайджанці свої історичні та культурні цінності. І не тільки свої. 2008 року в Баку було відкрито пам’ятник         Т. Шевченку. Святом душі для української делегації було покладання квітів до монумента юного поета. Із трепетною повагою говорили про творчість Кобзаря, а перший заступник голови Республіканського комітету Аїда Алієва нагадала слова з «Заповіту»:

«І мене в сім’ї великій,

В сім’ї вольній, новій,

Не забудьте пом’янути

Незлим тихим словом»...

Порівнюючи роботу профспілки України й Азербайджану, можна зазначити, що головні цілі в нас однакові: захист людей праці, дотримання соціальних гарантій працівників, турбота про їхнє оздоровлення, спортивний і культурний відпочинок. А розвиток міжнародних зв’язків допомагає ділитися досвідом і вдосконалюватися.

 

Київ—Баку—Київ.