Луганське енергетичне об’єднання здійснило свою погрозу «Луганськводі» й почало частково зупиняти подачу електрики на її підприємства. У перший день без неї залишилися 12 підвищувальних насосних станцій, а без води — близько п’ятнадцяти тисяч мешканців обласного центру, а також дитсадок і школа. Від’єднання торкнулося і Первомайська, й Алчевська. Коментуючи дії енергетиків, заступник начальника департаменту енергопостачання ЛЕО Сергій Горобцов виправдовується:

— Склалася така ситуація... Це не якісь політичні ігри. Захід здійснюється згідно з чинним законодавством, бо ситуація з платежами за електроенергію, яку створює «Луганськвода», — безвихідь з розрахунками, з ринком і з виконанням інвестпрограм.

«Луганськвода» теж виправдується, як може. Заборгованість за електроенергію, що сьогодні становить більше 270 млн. грн., керівники підприємства визнають, але водночас скаржаться на свої проблеми. Причинами несплати, на їхню думку, стало значне зростання цін на електроенергію і заборгованість держави з погашення водоканалу тарифної різниці.

— Наявний тариф покриває витратну частину без прибутку на 64%, — пояснює перший заступник генерального директора компанії «Луганськвода» Леонід Сарафанов. — Решта — це прямі збитки, які мають відшкодовуватися державою. Компенсацій не виплачують із 2008 року, і на сьогодні борг перед водоканалом становить 254 мільйони гривень.

Керівники «Луганськводи» звертають увагу на той факт, що з метою зниження споживання електроенергії впроваджують енерго- та ресурсозбережні технології. Зокрема, в 2010 році підприємство реалізувало цілу низку проектів з підвищення енергоефективності виробництва, обсяг фінансування яких — 99 млн. гривень. Це дало змогу скоротити видатки електроенергії на 26%. Однак за останні два роки тариф на електроенергію підвищився на 62%.

Від зіпсованих відносин двох монополістів області передусім страждають жителі регіону. Хоча воду протягом доби людям дали, однак настрій тим самим не підняли. Жителі готові взяти тази-глечики і з цими атрибутами провести акції протесту. Але енергетиків, схоже, така перспектива аж ніяк не напружує. «Ми розуміємо проблеми жителів з водою, — каже Сергій Горобцов. — Але змушені вдатися до від’єднань. Це сигнал даному підприємству».

Водночас С. Горобцов обіцяє, що «подальші наші взаємини будуть переведені в площину врегулювання на рівні держави, тарифної політики або виплати компенсації, щоб не постраждали жителі». Коли це буде — ніхто не знає. Поки що водники щомісяця нарощують свій борг перед ЛЕО. Спостерігаючи за «бойовими діями» двох монополістів, мешканці області роблять свої висновки: купують зайві ємності й запасаються питною водою.