Та такий, що заслужив бути занесеним до Книги рекордів України в категорії «Вперше». Це було зафіксовано її представниками з врученням диплома голові Тернопільської облдержадміністрації Валентину Хоптяну. На його зведення пішло майже сім тисяч гарбузів, а «спорудили» замок площею шість на вісім метрів студенти тернопільських вишів. Гарбузовий замок — одна із цікавинок свята з нагоди 800-річчя першої писемної згадки про місто Збараж на Тернопільщині, що відбувалося у минулі вихідні. У його рамках — фестиваль галицько-волинських страв «Фест Гарбуз». Кожне село Збаразького району частувало гостей фестивалю наїдками з гарбуза: кашею, запіканками, оладками, пиріжками, супами, цукатами, насінням... Не дивно, що за цією смакотою шикувалися черги.
А під замковими мурами (Збаразький замок — пам’ятка архітектури ХVІІ ст., є серед 21-го фіналіста всеукраїнської акції «Сім чудес України») гриміли гармати, дзвеніли шаблі, лунали переможні вигуки... Там відбувалася історична реконструкція облоги фортеці козаками Богдана Хмельницького у червні-серпні 1649 року. З усієї України до Збаража на Велику раду і ІХ Всеукраїнський фестиваль козацької пісні «Байда» з’їхалися сучасні козаки. Вони очолили урочисту ходу від центру міста до замкових споруд.
Оновлений стадіон став місцем проведення театралізованого дійства «Сивочолий Збараж-витязь», в якому взяли участь майже два десятки тисяч жителів міста і гостей. До речі, на реконструкції стадіону, підготовці інших об’єктів до свята працювали трудові колективи райцентру, гроші виділили спонсори. У цьому велика заслуга районної ради та райдержадміністрації, які зуміли згуртувати людей. Особливо якщо зважити на те, що Збараж — єдине місто в Україні, де досі через протистояння деяких депутатів і міського голови не прийнято бюджету на цей рік. Тут є багато пам’яток археології, архітектури, історії та культури, які б при більшій увазі держави, дбайливій реконструкції і належному догляді «заграли» для туристів.
У рамках святкувань відбулося спецпогашення конверта «800-річчя від часу заснування Збаража», де зображено макет фортеці, на марці — герб міста. Загалом ювілейні торжества відбувалися під акомпанемент дощу і мокрого снігу, але це не перешкодило ні концерту, ні авіа- і лазерному шоу, ні феєрверку. Серця господарів свята сповнювалися гордістю за свій древній Збараж, адже з історії невеликих міст складається історія України. А гості зізнавалися, що тут у них прокинулися козацькі гени.
Тернопільська область.
Збаразький замок.
 
Сорокатонна гарбузова хата.
Фото  Андрія НЕСТЕРЕНКА.