На Рівненщині чимало місць, де є «стигла» деревина і де потрібно проводити повний комплекс лісогосподарських робіт. Але до окремих ділянок дістатися дуже проблематично через бездоріжжя. Тому дуже актуальним для лісівників області є будівництво лісових доріг.

 

— Це дасть змогу нам ефективніше вести лісове господарство, — розповідає начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат Рівненської обласної ради Володимир Грицайчук. — На нових дорогах ми зможемо використовувати великовантажні автомобілі — тож економитимемо на витратах. Нинішнього року область отримала п’ять мільйонів гривень бюджетних коштів на будівництво лісових доріг, і ми стараємось ефективно їх використати. Нині такі дороги будуються у лісових масивах Костопільського, Клесівського, Соснівського і Сарненського лісгоспів — тут вже прокладене земляне полотно, приступили до прокладання твердого покриття. До першого листопада сподіваємося завершити всі заплановані роботи.

— Водночас усі лісгоспи області будують лісові дороги і за власні кошти. На це спрямовано ще десять мільйонів гривень, — продовжує Володимир Грицайчук. — Тобто з початку нинішнього року вже побудовано сорок два кілометри лісових доріг, а до кінця року плануємо здати ще 28 кілометрів.

Будівництво нових лісних доріг потрібне не лише лісівникам, а й мешканцям області. Адже деякі із них, як, скажімо, дорога, побудована на території лісових угідь Державного підприємства «Соснівський лісгосп», що у Березнівському районі, з’єднають населені пункти, дістатись до яких раніше було проблемою.

Рівненська область.

Володимир Грицайчук.

Ось такі лісові дороги будують на Рівненщині.

Фото Світлани ГОРОШКО.