Нині кожен третій медичний препарат не відповідає вимогам до якості. Про це під час прес-конференції повідомив народний депутат від Партії регіонів Валерій Коновалюк.
За його словами, якщо вкласти тисячу гривень у підробку ліків, то можна отримати прибуток від 200 до 400 тис. доларів США. Тому адміністративний штраф у розмірі 1,5 тис. гривень. не можна порівняти зі шкодою, завданою людям після вживання підроблених препаратів.
«Замість того щоб справді контролювати якість ліків за рахунок діяльності відповідних органів, — каже В. Коновалюк, — переважна кількість чиновників купують медичні препарати в країнах ЄС».
Народний депутат зауважив, що Прем’єр-міністр Микола Азаров сформував раду на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром Андрієм Клюєвим, яка безпосередньо займатиметься проблемою фальсифікації ліків. До речі, її створення, за словами регіонала, аргументовано тим, що один із урядовців ледве вижив після вживання неякісних медикаментів. А це вже проблема національної безпеки України. І нині є всі механізми для її подолання.
Народний депутат від Партії регіонів Віктор Корж повідомив, що близько 40 відсотків сфальсифікованих засобів в Україні — антибіотики. Ринок лікарських засобів становить понад 25 млрд. гривень. Народний обранець занепокоєний і тим, що українці займаються самолікуванням і вживають препарати, які рекламуються.
Він також додав: нещодавно в парламенті відбулися слухання стосовно розвитку вітчизняного фармакологічного виробництва і ринку, адже наші ліки в три—п’ять разів дешевші за імпортні.
Нагадаємо, що Президент Віктор Янукович 12 жовтня підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів», яким передбачається за виготовлення, зберігання та продаж фальсифікованих лікарських засобів кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі до трьох років, а в разі якщо злочин повторюється — до п’яти років.