Наступного понеділка до України має прибути місія Міжнародного валютного фонду. Уряд країни з оптимізмом дивиться на можливе продовження нашої співпраці. В інтерв’ю виданню «Дело» віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко зізнався, що сподівається не просто на виділення чергового траншу кредиту ще до кінця 2011 року, а на отримання здвоєного траншу (близько 3 млрд. дол.). Щоправда, більшість експертів у такі райдужні перспективи не вірять. Їхнє бачення ситуації: місія або взагалі не приїде, або обмежиться просто формальним продовженням співпраці. А грошей нашій країні цього року не бачити.
Гроші від валютного фонду Україні не так і потрібні, переконаний народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов. Мовляв, до кінця року гострої необхідності в отриманні фінансів немає. То навіщо ж тоді взагалі потрібна співпраця із МВФ?
— Це дає кілька дуже важливих сигналів для всього інвестиційного товариства, — пояснює депутат. — По-перше, коли країна співпрацює із МВФ, і той підтверджує, що дії влади перебувають у контексті ринкових змін, довіра інвесторів зростає. А отже, країні вдається залучати фінанси для обслуговування своїх потреб на більш вигідних умовах. До того ж у 2012 році експерти пророкують другу хвилю кризи. Тому, враховуючи ризики зниження світової економіки, підстрахуватися  недорогим джерелом фінансових ресурсів — це плюс.
У тому, що місія МВФ приїде й таки виділить кошти Україні, сумнівається Олег Соскін, директор Інституту трансформацій суспільства. Хоча водночас експерт розуміє бажання влади таки отримати омріяний транш: «Сьогодні Україна є економічно-фінансовим банкрутом. Грошей ні зовні, ні всередині нинішній уряд уже взяти не може. А тому МВФ для нього — остання соломинка». Щоправда, не впевнений експерт і в тому, що за умови отримання цих коштів уряд зможе ними грамотно розпорядитись. І нагадує, що наближається час сплати за рахунками: «В 2011 році МВФ треба виплатити за відсотками 220 млн. доларів, у 2012 році — тіло кредиту (3,5 млрд. доларів), у 2013 році треба буде виплатити понад 5 млрд. доларів. Чи є такі гроші в уряду? Навряд чи, тому це — повний крах».
Без грошей МВФ країні доведеться скрутно. Та очікувати, що нам одразу дадуть велику суму грошей, — м’яко кажучи, ілюзія, — переконаний Василь Юрчишин, директор економічних програм Українського центру економічних та політичних досліджень імені Разумкова. За його прогнозами, цього року Україна залишиться без траншу. 
А подальші перспективи стабільності нашої країни  напряму залежать від ситуації у світі. Якщо вона не стабілізується, то Україна має усі шанси повторити сценарій 2008 року.