Виступ Генерального прокурора Віталія Яреми не дав відповіді на запитання, які ставили народні депутати, тому фракція «Самопоміч» і далі наполягатиме на його відставці. Про це під час брифінгу заявили представники фракції Олег Березюк та Єгор Соболєв.
«Організована злочинна група, яка тероризувала Майдан на чолі з Януковичем, не лише не покарана, а й частково представлена в парламенті. Ці люди з великою увагою слухали Генерального прокурора про те, як він розслідує злочини попереднього режиму. Досі не зроблено нічого, щоб зупинити корупцію в нинішніх органах влади. За минулий рік до відповідальності було притягнуто менше топ-посадовців, ніж це було за часів Януковича», — наголосив Є. Соболєв.
«Сьогодні люди, які прийшли до влади після Майдану, продовжують красти. І це пряма відповідальність Генерального прокурора», — констатував парламентарій та додав, що так само нічого не зроблено для того, щоб очистити саму Генпрокуратуру. Яскравим свідченням цього, зауважив він, є те, що на суді у справі Гонгадзе Генпрокуратуру представляла людина, котра рік тому переслідувала майданівців. Мало того, ця людина вже після Євромайдану зробила стрімку кар’єру — очолила прокуратуру Печерського району Києва.
«Нам більше немає про що говорити з Генеральним прокурором. Ми в понеділок на погоджувальній раді запропонуємо всім партнерам по коаліції визначитися: чи вони готові далі закривати очі на саботаж, чи зупиняють його і звільняють Віталія Ярему», — сказав Є. Соболєв. Щоправда, станом на п’ятницю за відставку Генпрокурора було зібрано лише 142 підписи народних депутатів із 226 необхідних.
Є. Соболєв також вважає, що новий очільник Генпрокуратури має обиратися на відкритому конкурсі, «щоб це не була людина парламенту, Президента чи ще когось, а щоб вона служила лише закону і думала лише про суспільство». Відповідний законопроект «Самопоміч» готова представити вже в понеділок.