Незвичайна виставка відкрилася в Донецькому обласному художньому музеї. В експозиції «Кам’яна пам’ять чеського та європейського ландшафту» представлені фотознімки майстра з Чехії Яна Погрібни. Роботи 50-річного фотохудожника знаходяться в кількох музеях та галереях рідної країни, а також Франції і США.

Виставка в Донецьку об’єднала однією ідеєю пам’ятки природи та архітектури. Типові для центру Європи пейзажі — загадкові та сповнені символів. Недаремно автор посилається на теорію «космічного» походження чеського ландшафту: прихильники якої вважають, що правильне кільце гір навколо країни утворилося внаслідок падіння метеорита. Поруч із рідними пейзажами фотохудожник подає світлини інших «місць сили», розташованих у Великобританії, Іспанії та інших країнах.

«Такої виставки у нас ще не було, — зізналася директор музею Галина Чумак. — Камінь — це явище природи, яке найдовше зберігає пам’ять Всесвіту. Ця експозиція спонукатиме відвідувачів подивитися по-іншому і на рідний край». За словами мистецтвознавців, фотографії Яна Погрібни демонструють спільні корені європейських ландшафтів, відбивають історію культури та вірувань, дають змогу наблизитися до вічного сприйняття світу.