Нещодавно близько 20 школярів і батьків із села Мелюшки Хорольського району провели акцію протесту у столиці. Біля приміщення клубу Кабміну, де відбувалася підсумкова прес-конференція форуму міністрів освіти європейських країн «Школа ХХІ століття: київські ініціативи», вони протестували проти закриття в їхньому селі початкової школи. Вимоги протестантів можна було зрозуміти і за написами на плакатах, які вони тримали: «Нашу школу закрили незаконно!», «Ми хочемо вчитися у своїй школі!», «Нехай нас навчає наша вчителька!».

Як засвідчують батьки, рішення про закриття школи було ухвалено незаконно, оскільки воно не погоджувалося з місцевою громадою. Тим паче, що під час літніх канікул у школі провели ремонт, до якого долучалися і батьки. До того ж у жовтні питання про правомірність закриття школи має розглянути суд. А, як відомо, сам міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник напередодні заявляв: «1 вересня почнуться заняття абсолютно у всіх школах, навколо закриття яких тривають судові розгляди і не оголошено остаточне рішення суду».

Ось як прокоментували події в Мелюшках у головному управлінні освіти і науки Полтавської облдержадміністрації:

«Головне управління освіти і науки облдержадміністрації інформує, що за даними відділу освіти Хорольської райдержадміністрації на кінець 2010/2011 навчального року в Мелюшківській початковій школі налічувалося 11 учнів. Інших заяв про прийом дітей до цієї школи або до інших шкіл від батьків не надходило. Рішенням сесії Хорольської районної ради від 30 червня 2010 року припинено функціонування Мелюшківської загальноосвітньої школи І ступеня з 1 вересня 2011 року, а рішенням сесії Хорольської районної ради від 10 червня 2011 року в преамбулі рішення замінено слово «припинення» на «призупинення». Наказом відділу освіти учнів переведено до Ковалівської загальноосвітньої школи І—ІІ ступенів.

Але з початком навчального року заяви від батьків про переведення дітей в інший навчальний заклад так і не були написані. Батьки категорично відмовляються, щоб їхні діти розпочали навчання чи в Ковалівській загальноосвітній школі І—ІІІ ступенів, чи в Новоаврамівській гімназії, незважаючи на те, що їм гарантують підвезення, організовано роботу групи продовженого дня, та продовжують вимагати відновлення роботи Мелюшківської школи. Ніякі переконання щодо права дітей мати рівний доступ до якісної освіти та щодо відсутності бюджетних коштів на роботу закладу на батьків учнів не діють.

До відділу освіти 9 вересня 2011 року надійшли заяви від зазначених вище батьків про поновлення на навчання їх дітей в Мелюшківській загальноосвітній школі І ступеня, хоча це питання не належить до компетенції відділу освіти, оскільки рішення сесії районної ради не відмінено.

16 вересня 2011 року відбулася сесія Хорольської районної ради, на якій розглядалося питання подальшого функціонування Мелюшківської загальноосвітньої школи І ступеня. На сесії були присутні й батьки учнів школи, яким було надано право виступити та висловити свої аргументи на користь власного рішення, яке вони категорично не хочуть змінювати. Були запропоновані альтернативні шляхи вирішення конфлікту: можливість дітям навчатись у Ковалівській загальноосвітній школі І—ІІ ступенів чи в Новоаврамівській гімназії, чи навіть в Петрівцівській загальноосвітній школі І—ІІІ ступенів Миргородського району. Розглядалося як варіант функціонування навчального закладу за рахунок спонсорських коштів (але такий варіант розглядався попередньо, проте коштів так і не було знайдено). Запропонований варіант функціонування приміщення Мелюшківської школи як корпусу №2 Новоаврамівської гімназії чи Ковалівської ЗОШ не був підтриманий ні депутатським корпусом, ні батьками учнів. На жодні пропозиції батьки так і не погодилися.

Після багатогодинного обговорення депутати районної ради більшістю голосів залишили без змін попереднє рішення районної ради про призупинення роботи Мелюшківської загальноосвітньої школи І ступеня (із 27 присутніх проголосували «за» — 24, «проти» — 1, «утрималися» — 2). З метою охоплення навчанням учнів 1—4 класів, що проживають у с. Мелюшки, з 19 вересня організовано навчання в приміщенні колишньої школи педагогічним працівником Новоаврамівської гімназії Оленою Кузьменко, але батьки після першої години навчання забрали дітей зі школи та неодноразово ображали педагогічного працівника. Учителька щодня приходила до школи, проте діти гуляли на подвір’ї, а до школи не заходили. До цього часу жоден з батьків заяви до будь-якого діючого загальноосвітнього навчального закладу Хорольського або інших районів так і не подав. Сесія Хорольської районної ради тричі розглядала питання функціонування Мелюшківської загальноосвітньої школи І ступеня, проте протесту прокуратури на дії районної ради не надходило».

Втім, 23 вересня відбулося засідання виконкому Ковалівської сільської ради за участю керівництва Хорольської райдержадміністрації, на якому прийнято рішення відкрити в селі Мелюшки «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад І ступеня». 

Чи заспокояться після цього батьки, сказати важко. Хоча більшість «незаангажованих» освітян переконана: у таких шкіл, як Мелюшківська, на жаль, нема перспективи, а батьки своєю впертістю свідомо обмежують дітей в здобутті якісної освіти. Втім, вина за це лягає передусім на місцеву владу, тих же депутатів, які не змогли чи не захотіли вчасно довести це батькам.

Полтавська область.