Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 13-й тур.
14 жовтня. «Олександрія» — «Іллічівець». 1:2. 4 200 глядачів. Рефері — Арановський (Київ). Голи: Кралік, 52 — Пуканич, 41 (п), Бутко, 90+3.
«Зоря» — «Ворскла». 0:0. 3 500 глядачів. Рефері — Іщенко (Київ). Видалено Адо («Зоря», 84).
15 жовтня. «Таврія» — «Шахтар». 1:3. 15 100 глядачів. Рефері — Даньковський (Київ). Голи: Назаренко, 36 — Адріано, 28, 90+5, Шевчук, 90+2.
«Металіст» — «Чорноморець». 1:0. 28 780 глядачів. Рефері — Мосейчук (Чернівці). Гол: Будник, 45+1.
16 жовтня. «Металург» — «Кривбас». 1:0. 2 100 глядачів. Рефері — Кутаков (Бровари). Гол: Фернандеш, 40 (п).
«Карпати» — «Арсенал». 0:3. 5 000 глядачів. Рефері — Шевцов (Одеса). Голи: Одіба, 7, Мазілу, 66, 74.
«Оболонь» — «Дніпро». 1:4. 4 500 глядачів. Рефері — Іванов (Макіївка). Голи: Пластун, 51 — Олійник, 13, 23, 86, Коноплянка, 64.
«Динамо» — «Волинь». 2:1. 7 200 глядачів. Рефері — Жуков (Донецьк). Голи: Шевченко, 13, Мілевський, 25 — Шумахер, 27.
Бомбардири: Майкон («Волинь») — 10 м’ячів, Ярмоленко («Динамо») — 7.
Смішно стверджувати, що наш чемпіонат є рівнею найсильнішим турнірам у Європі. Однак він набирає сил, хоч і повільно, але зростає. До речі, цьому свідчення цей тур. Ми наче покуштували страву доволі гостру, з перчиком...
Візьмемо столичний «Арсенал», котрий більше радує своїх прихильників, ніж засмучує. Зустрічаючись у Львові з «Карпатами», підопічні Леоніда Кучука за всіма статтями переграли господарів. «Каноніри» поступово підвищують показники. Тепер вони знаходяться в зоні євро. І, схоже, постараються докласти всіх зусиль, щоб такі високі плани стали реальністю.
Звичайно, у таборі арсенальців панує піднесений настрій. Чого не скажеш про «Карпати». Після львівського поєдинку поширилися чутки, що наставник галичан Олег Кононов намагався подати у відставку. Але почесний президент клубу Петро Димінський її не прийняв. Утім, про достовірність цієї інформації дізнаємося вже найближчим часом.
Першу перемогу після звільнення Валерія Яремченка і вже під орудою Ігоря Леонова здобули маріупольці. Успіх в Олександрії дозволив азовцям опинитися на десятому місці в турнірній таблиці.
Не здійснилася мрія про перший виграш у чемпіонаті футболістів «Оболоні». Завдання було з розряду надскладних, зважаючи на суперника. Ним був «Дніпро». Однак він і сам переживає не найяскравіший період. Маючи у своєму складі ціле сузір’я класних виконавців, дніпряни напрочуд невдало, якщо не сказати провально, почали нинішній турнір. Щоправда, дніпропетровці поступово приходять до тями. Та втратили надто багато. Тому в кожній зустрічі намагаються надолужити згаяне.
Отже, «пивовари» потрапили, як кажуть, під гарячу руку. І їхні заповітні плани про виграш доводиться відкласти принаймні на тиждень. Тоді «Оболонь» у гостях поміряється силами з «Іллічівцем».
І щоб завершити розмову про матч на «Оболонь-Арені», відзначимо «хет-трик» (перший у поточному чемпіонаті) Дениса Олійника.
«Шахтар» у Сімферополі здобув вольову, але абсолютно заслужену перемогу. Протягом зустрічі «гірники» мали багато моментів. Відкрили рахунок, а потім пропустили. Здавалося, все йде до нічиєї, бо вже почався компенсований час. Але футболісти «Таврії», мабуть, подумки вже тримали синицю в руках. Та, як відомо, «Шахтар» завжди б’ється до останньої миті. От і скористався він певною розслабленістю суперника, котрий мав би кинути всі сили в оборону на утримання результату, але не зробив цього. Донеччани за мінімальний ігровий відрізок спочатку вийшли вперед, а потім ще й збільшили рахунок.
Нарешті, кілька слів про матч динамівців з лучанами. Одразу скажемо, що «Волинь» зіграла гідно. Вона прибула до столиці без чотирьох провідних виконавців. І, якби в її складі був хоча б лідер бомбардирських перегонів Майкон, то біло-синім було б ще важче виграти.
Кияни почали чудово. Розіграли кілька просто блискучих комбінацій, дві з яких завершилися взяттям воріт. Але, повівши в рахунку (2:0), господарі швидко пропустили. Та це, за великим рахунком, не вплинуло на їхній агресивний настрій. «Динамо» створило ще принаймні п’ять-шість голевих моментів. Однак підвела реалізація...
Тепер для нас настає єврокубковий тиждень. Завтра в Донецьку в рамках групового турніру Ліги чемпіонів «Шахтар» приймає «Зеніт» (Санкт-Петербург). У Лізі Європи в четвер «Динамо» вдома зіграє з клубом «Бешикташ» (Стамбул), «Металіст» у Швеції поміряється силами з «Мальме», а «Ворскла» вирушить до бельгійського міста Льєж на побачення зі «Стандардом».
Фото Євгена КРАВСА (спеціально для «Голосу України»).