У Херсоні більше не залишиться районних відділів міліції. Сьогодні їх три. Однак до кінця року райвідділи стануть відділеннями, що підпорядковуються єдиному міському управлінню внутрішніх справ. А кошти, зекономлені на оплату праці їхніх начальників і заступників — майорів, підполковників і полковників, підуть на впровадження нових технологій для ефективнішої охорони громадського порядку.
Для цього херсонська міліція вже встановила в пожвавлених місцях обласного центру десять відеокамер, які передають «картинку» прямо до чергової частини регіонального управління МВС. Якщо в об’єктив потрапляє епізод хуліганства, крадіжки або грабежу, на місце одразу виїжджає патрульна машина. Найближчими місяцями кількість таких камер збільшиться вдесятеро, що значно полегшить роботу дільничних, карного розшуку та патрульної служби.
Підвищити ефективність праці правоохоронців за зменшення їх штатної чисельності сподіваються і в глибинці. Відділи міліції в Іванівському, Верхньорогачицькому і Високопільському районах Херсонщини також стали відділеннями, що підпорядковуються відділам у сусідніх районах. Тут гроші, котрі раніше йшли на оплату праці керівників у погонах, перерозподіляються на користь рядових дільничних, які обслуговують віддалені села. Для півтора десятків дільничних інспекторів міліції, що нині об’їжджають підконтрольну територію на мотоциклах і велосипедах, будуть куплені легкові машини. Сільрадам потрібно буде лише відшукати фінанси, щоб їх заправляти.
— Скорочення райвідділів міліції в малонаселених районах краю вважаю абсолютно правильним. На сільські відділи маленьких районів на місяць припадає по десятку порушених кримінальних справ, тоді як у міських райвідділах стільки порушують за день, за рівної чисельності співробітників, — зазначив на колегії начальник управління МВС у Херсонській області, генерал-майор Валерій Литвин. — Заїхавши якось до райвідділу на Високопіллі, я з’ясував, що чергового й помічника в черговій частині райвідділу немає — двері зачинені, вони копають на городі картоплю. А в цей час у такій само черговій частині сусіднього міста Нова Каховка працівники, які одержують такі само посадові оклади, не знають, за трубку якого телефону хапатися й куди бігти. Навряд чи подібний розподіл праці можна назвати справедливим.
Ще один плюс від адміністративної реформи в тому, що начальство не вимагатиме від підлеглих дутих показників, як от збільшення кількості протоколів про адміністративні правопорушення. А то на Херсонщині дійшло до того, що деякі співробітники міліції складали протоколи на «мертвих душ», підбираючи імена... на цвинтарі. Генерал-майор Валерій Литвин на колегії привселюдно пригадав, як «відзначилися» щодо цього й у ДАІ. Один з інспекторів примудрився скласти протокол про порушення правил руху водієм мопеда, вписавши як порушника 90-літню бабусю. Коли протокол потрапив до суду, таємне стали явним — тепер фальсифікатори в міліції вже не працюють. А деяких із них притягли до кримінальної відповідальності.
Херсонська область.