Погоджувальна рада
За пропозиціями парламентських комітетів та депутатських фракцій до порядку денного сесії на нинішній пленарний тиждень внесено понад 80 питань, із них 23 урядові законопроекти, решта — депутатські. У четвер, 20 жовтня, на вечірньому засіданні народні обранці розпочнуть розгляд проекту закону про державний бюджет України на 2012 рік у першому читанні.
Серед інших ключових питань — ухвалення парламентської постанови про порядок обчислення часу на території України, а також про гуманізацію кримінального законодавства у сфері економічних злочинів. До президентського законопроекту № 9221, прийнятого в першому читанні, вже надійшло 120 поправок від народних депутатів. 
Голова Верховної Ради Володимир Литвин на погоджувальній раді відзначив: треба визнати, що рішення про скасування переходів на зимовий та літній час було поквапним і без врахування всіх можливих наслідків. В. Литвин запропонував проголосувати за скасування постанови парламенту щодо порядку обчислення часу і доручити Кабінету Міністрів упродовж місяця розробити відповідний законопроект. А доки не буде ухвалено закон, ухвалити постанову про переведення часу на годину назад в останню неділю жовтня.
Керівники депутатських фракцій висловили свої пропозиції. Іван Кириленко («БЮТ-«Батьківщина») заявив, що після обвинувального вироку екс-прем’єру Юлії Тимошенко на карту поставлена доля країни — її імідж та престиж. І запропонував рішення, яке, на думку опозиції, може влаштувати всіх: розглянути невідкладно президентський законопроект про гуманізацію відповідальності за економічні злочини. А в п’ятницю під час години запитань до уряду опозиція запропонувала заслухати міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова щодо подій під Печерським райсудом та в оселі Є. Суслова. Володимир Литвин повідомив, що вже звернувся до МВС та Генпрокуратури з проханням надати інформацію щодо депутата Є. Суслова, а також запропонував Регламентному комітету скласти перелік всіх приймалень народних депутатів і передати його правоохоронним органам, щоб не було зловживань і з боку парламентаріїв, і міліції, а таблички з написами «Приймальня народного депутата» не вивішували на наметах чи деревах.
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко підтримав постанову про прискорений розгляд президентського законопроекту та про декриміналізацію статті 365, за якою звинувачують Ю. Тимошенко.
Фракція Партії регіонів, повідомив її лідер Олександр Єфремов, наполягає на розгляді законопроекту про зміни до держбюджету на 2011 рік щодо фінансування регіонів. Домовленостей з опозицією щодо президентського законопроекту про гуманізацію відповідальності за економічні злочини, за його словами, ще немає. 
Лідер фракції Компартії Петро Симоненко запропонував терміново розглянути внесений комуністами законопроект про виплату одноразової допомоги силовикам при виході на пенсію — бо після набуття чинності пенсійної реформи розмір цих виплат істотно зменшено. 
Фракція Народної партії, заявив її лідер Ігор Шаров, підтримує позицію глави парламенту щодо обчислення часу на території України — спочатку ухвалити парламентську постанову, а потім — відповідний закон. 
Депутатська група «Реформи заради майбутнього», за словами Валерія Камчатного, закликала підтримати законопроекти про допомогу бездітним сім’ям, про морські порти, про внесення змін до законів про рекламу, про протидію торгівлі людьми.
Постійний представник Президента України у Верховній Раді Юрій Мірошниченко запропонував внести до порядку денного ще декілька законопроектів: зокрема, про скорочення строків відведення земельних ділянок для сільського господарства, про державне регулювання у сфері бізнесу, про дозвільну систему у сфері господарської діяльності. 
Під час погоджувальної ради перший заступник голови фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін на брифінгу заявив: якщо вимоги фракції щодо декриміналізації статті 365 Кримінального кодексу не буде підтримано, то фракція внесе постанову про розпуск Верховної Ради шостого скликання. Однак Володимир Литвин назвав це «черговою політичною кампанією, спрямованою на розхитування політичної ситуації в країні» й запевнив, що такі наміри не мають шансів.
Андрій Клюєв, Микола Мартиненко, Іван Кириленко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.