Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки до Дніпропетровської області обговорив перспективи розвитку космічної галузі, дав доручення на оборонне замовлення з виготовлення високоточної зброї та представив «Стратегію реформ-2020».

Статус космічної держави

Під час ознайомлення з виробничими потужностями «Південмашу» і спілкування з його працівниками глава держави висловив переконання, що Україна має повернути собі статус космічної держави, адже «країні є чим пишатися і є здобутки, які здійснено саме «Південмашем».

«Ми нині потрапили в непросту ситуацію. Ви знаєте, що наші космічні вироби робилися в кооперації з Російською Федерацією. Тепер усі поставки припинено, і в цих надважких умовах керівництво підприємства, керівництво КБ «Південне», трудовий колектив знайшли можливості і готові запропонувати послуги всьому світу», — цитує Президента його прес-служба. Генеральний директор КБ «Південне» Олександр Дегтярьов представив проекти в аерокосмічній, оборонно-промисловій і транспортній сферах, зокрема, участь у міжнародних проектах «Морський старт» і «Наземний старт», у спільному україно-бразильському проекті «Циклон-4», в розробці ракети-носія середнього класу «Антарес», у виробництві супутників дистанційного зондування Землі «Січ». Президент порушив питання про перспективи співпраці в космічній сфері з іншими зацікавленими державами, зокрема з Республікою Казахстан, Туреччиною, Бразилією, США.

Мета — членство в ЄС у 2020 році

Представляючи перед студентами Дніпропетровського національного університету імені О. Гончара «Стратегію реформ-2020», глава держави наголосив на своїй готовності і волі до втілення реформ, метою яких є досягнення відповідності критеріям Європейського Союзу в 2020 році. «Мета — 2020 рік. Рік, коли Європейський Союз задовольнить українську вимогу щодо надання перспективи членства», — сказав він.

Глава держави особливо підкреслив те, що нині понад 70 відсотків українців підтримують інтеграцію України в ЄС.

Страхування ризиків експортерів

Виступаючи на нараді з представниками промислових підприємств Дніпропетровської області, Президент висловився за створення в органах влади експертної агенції зі страхування ризиків українських експортерів. «У структурі українських органів влади має бути експертна агенція, яка б страхувала ризики українських виробників під час виходу на зовнішні ринки. Це буде зроблено за рахунок держави», — сказав Петро Порошенко, запропонувавши розпочати роботу з організації агенції одразу після парламентських виборів.

Пріоритет — оборона

Під час робочої поїздки глава держави підкреслив, що для влади пріоритетом є оборона держави. Але це не може виправдовувати затримки у проведенні реформ, необхідних для відродження економіки, підкреслив П. Порошенко. Також Президент закликав вітчизняних виробників вносити свої пропозиції щодо реформ у сфері економіки та в питанні організації страхування експортних ризиків.

Президент доручив включити до державного оборонного замовлення на наступний рік продукцію Державного підприємства «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» і відкрити фінансування виробництва високоточної зброї, крилатих ракет, комплексу, який забезпечуватиме тактичну зброю.

ДОСЛІВНО

Президент України Петро ПОРОШЕНКО:

— Ми маємо бути впевнені, що наша армія, Збройні Сили, їх оснащення відповідають найкращим світовим зразкам.

Президент України Петро Порошенко під час відвідання ДП «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод» імені О.М. Макарова» («Південмаш»).

 

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).