Участь у парламентських перегонах 26 жовтня 2014 планують узяти 55 відсотків опитаних виборців, ще 24 відсотки не виключають таку можливість (із них, швидше, так — 19, швидше, ні — 5 відсотків), 20 відсотків точно не прийдуть. Про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження громадської думки населення, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Опитування проводилося з 9 по 18 жовтня 2014 року в 110 населених пунктах у всіх областях України, крім АРК (у період дослідження не було можливості провести опитування у Луганську, відповідно було збільшено квоту інтерв’ю в Донецьку). Загалом опитано 2025 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2,2 відсотка.
Поки що серед тих, хто має намір голосувати, виборчий бар’єр перетинають: «Блок Петра Порошенка» — 20,5, Радикальна партія Олега Ляшка — 8,6, «Народний фронт» — 6,8, «Об’єднання «Самопоміч» — 5,8 і майже впритул до бар’єра — 4,7 відсотка — наближається ВО «Батьківщина». Водночас третина виборців (32 відсотки), які збираються взяти участь у волевиявленні, не визначилися, за кого голосуватимуть.
За словами директора фонду «Демініціатив» Ірини Бекешкіної, 32 відсотки тих, хто має намір іти на вибори, але не визначився, за кого голосувати, — це значний резерв для зростання рейтингів партій, і бар’єр може перетнути 7—8 політичних сил.
За її словами, якби проголосували лише ті, хто вже нині визначився з вибором, до Верховної Ради потрапило б 7—8 політичних сил: «Блок Петра Порошенка» (30,4), Радикальна партія Олега Ляшка (12,9), партія «Народний фронт» (10,8), Об’єднання «Самопоміч» (8,5), партія «Батьківщина» (7,5), Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна» (5,6), партія «Опозиційний блок» (5,9) та, можливо, партія «Громадянська позиція» (4,8). Проте голоси третини виборців, що не визначилися, можуть розподілитися і в інший спосіб, зауважила голова фонду.
Вл. інф.