У Херсоні зривається вакцинація населення від грипу. Зазвичай вона стартує у перших числах жовтня, однак городянам, які відвідують платні кабінети, де роблять щеплення, їх персонал дружно відмовляє в наданні важливої для здоров’я послуги, мотивуючи це відсутністю препаратів. Начальник міського управління охорони здоров’я Микола Гайдученко, якого я попросив прокоментувати ситуацію, у телефонній бесіді підтвердив, що всі три кабінети Херсона, де роблять щеплення, до вакцинації ще навіть не приступали, бо просто не можуть придбати вакцину. Втім, у межах усього краю становище аналогічне, кажуть медики.
— Санепідемслужба Херсонщини вже розіслала в органи соціального захисту та освіти свою постанову про необхідність вакцинації від грипу таких закритих установ, як інтернати, геріатричні пансіонати та будинки дитини. Однак жодна з фармацевтичних фірм досі ще не направляла своїх пропозицій щодо асортиментів препаратів і можливості їх оптової закупівлі за бюджетні кошти або гроші підприємств. На регіональному ринку вакцини немає, а отже, немає й масової вакцинації, — продовжує перший заступник головного лікаря облСЕС Анатолій Коваль.
Співробітники фірм-власників місцевих аптечних мереж пояснюють: вакцини до нас постачають імпортні, їх вартість «прив’язана» до євро. Але оскільки курс валюти в єврозоні нині відрізняється різкими коливаннями, постачальники, можливо, просто притримують товар, побоюючись прогадати із ціною після чергової зміни курсу. Щоправда, ця інформація суто неофіційна: «під диктофон» комерсанти про всяк випадок взагалі утримуються від коментарів.
Зараз рівень захворюваності на гострі респіраторні захворювання на Херсонщині не перевищує сезонної норми, а випадки зараження вірусом грипу ще не реєструвалися зовсім, інформують у СЕС. Однак на півдні України пік епідемії грипу найчастіше припадає на грудень-січень, тому вакцинацію фахівці рекомендують проводити в жовтні-листопаді. Надалі від щеплення, за яке заплачено кілька сотень гривень, просто не буде жодної користі: якщо сьогодні «уколовся», а завтра заразився грипом, переноситися недуга буде так само важко, як і тим, хто на вакцинації заощадив. Грамотні люди це прекрасно розуміють, і ще через місяць-півтора на укол у платні кабінети на щеплення просто не прийдуть.